<< ^ >>

IMG_6398.JPG

20 kV Jakelumuuntaja erottimineen. Temmes 17.03.2011
Kuvaaja: Toivo Miettinen
Sijainti: N 64.63651° E 25.64608° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

20.03.2011 14:02 <Mika Bister> Kolmella sivulla olevat pylväsvarokkeet haittaa ihan mukavasti kiipeilyä tuossa oikeassa reidessä. Jännä ratkasu laittaa yksi hiukan alemmaksi. Tiedä sitten helpottaako tilannetta?

Onko tuossa muuten erotinta laisinkaan?
20.03.2011 14:32 <calm> Onhan siinä erotin, mutta liekö tuo pysyvästi kiinni, kun ei ohjausvaijereita näy. Oulun Seudun Sähköllä on tämmöisiä vielä vaihtelevissa kokoonpanoissa. Joissain on SJ-sulakkeetkin paikallaan, mutta monissa on sulakkeet korvattu hyppylangalla niinkuin tässäkin.
20.03.2011 16:19 <RST> Vasemmassa jalassa on putki minkä sisällä on ohjaussauva erottimelle, jolla pystyy myös 20 kV sulakkeita vaihtamaan.
21.03.2011 11:11 <Jouko> Ilmeisesti puinen varokekeskus ollut tuossa astinlaudasta päätellen. Pitääkin joskus kuvata puukeskus sisältä kun kohdalle osuu. Niitä on aika paljon tänne kuvattuna pelkästään ulkopuolelta. Harvenevaa sorttia ovat..
Samanlainen erotin OR-tehtaalla: http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=4126 ja sama myöhemmin romuissa: http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=4144
Sj-sulakkeen voisi kenties korvata ohkasella kuparilangalla (eräänlainen ylivirtasuoja) muuntajan tehoista riippuen...
28.03.2011 23:15 <Hartsa> Savon alueella näkee välillä vielä puisia varkoke-keskuksia muuntamoilla. Jonkun verran osa ylhäällä pylvässä ja osa maantasossa puisella hoitotasolla varusteltuna ja osa jopa kaksois erottimilla muuntaja/linja.
11.05.2020 20:39 <Ziimens> Tietääkö joku tarkkaa syytä minkä vuoksi sj-sulakkeet korvataan jompeilla pylväsmuuntamoissa? Mikä suojaa jos alajännitepuolen liittimille hyppää orava tai menee ennen varokekytkimiä olevat johtimet oikoseen... Saa varmaan aika kauan leimuta ennen kuin 20kv lähdön releistys havahtuu jos havahtuu ollenkaan, pienen muuntajan ensiövirta oikosulun aikana lienee olematon verrattuna 20kv lähdön kuormitusvirtaan. Puistomuuntamoissa kai vielä käytetään varokekuormanerottimia muuntajan suojana nopean toiminnan ja luotettavuuden vuoksi.
12.05.2020 17:03 <Sähkäri1965> Toisiopuolella muistaaksi sallitaan tietyin edellyyksin (SFS6000) 2 m (vai oliko 3 m) jakelu, jossa ei ole oikosulkusuojaa. Asennus tulisi tehdä siten, että oikosulun vaara on mahdollisimman pieni = muuntajan 400 V napojen kosketussuojaus, hyvälaatuinen kaapelin eriste, jne.

Mutta ei tämä silti ole ongelmaton. Jos meillä on vaikka 50 kVA muuntaja ja Zk=uk=5 % ja impedanssiton oikosulku tapahtuu 400 V navoissa, niin 20 kV puolella mitattava vikavirta on "luokkaa" 20 A (tämä on vain arvio, todellinen tilanne on tarkastettava verkostolaskennasta tapauskohtaisesti. Taustaverkko vaikuttaa paljon).

En ole mistään löytänyt vastausta sille, millä määräysten mukaisella perusteella 20 kV sulakkeet jätetään pois (tai jompataan yli). SFS6001 on mielestäni tässä aika selkeä eli suojaus pitää olla oikosulkua vastaan. Maasulkusuojauksen hoitaa sähköasemalla oleva suojarele ja ylikuormitussuojana voi määräyten mukaan toimia tässä tilanteessa 400 V jakelun sulakkeet (SFS6000). Oikosulkua vastaan ei oikein ole tässä suojausta. Sähköasemalla (=lähimmälle katkaisijalle) voi olla matkaa eli muuntajan sisäisissä vioissa ja toision napaoikosulussa mikään toimilaite ei toimi, joten muuntaja tällöin mitä ilmeisimmin viassa tuhoutuu, palaa.

Mutta miksi pylväsmuuntamoista jätetään 20 kV sulakkeet pois ja puistomuuntamoissa taas sulakkeet ovat? (Ainakin yksi verkkoyhtiö Suomessa jättää muuntajan sulakkeet pois myös puistomuuntamoissa, perustetta ei tiedä -> kertokoon joku, jos tietää). Ainoan järjellisen vastauksen löydän käytännöstä eli ukkosen jälkeen 20 kV pylvässulakkeita palaa paljon ja vaihtotyö on aikaa vievää, kallista. Ruotsissa on samankaltainen jakeluverkko kuin Suomessa ja pääsääntöisesti samat standardit tältä osin. Tietääkö joku ko. sulakkeitten kohtalon naapurissamme?
12.05.2020 20:23 <Hartsa> Voisiko myös olla työturvalisuus toinen tekiä tuossa? pimeässä koetat otsavalon kajossa yrittää vaihtaa sulaketta huojuvanvarren avulla vaikka on eristetty yms.. Tuli vain mieleen...
12.05.2020 22:01 <Ziimens> Voi kai siinä valokaaren saada aikaan kuten kahvoja vaihtaessakin. Kumminkin tuo yj-puolen varokkeiden puuttuminen on hieman arveluttavaa, vaikka onhan niissä yleensä ne oravasuojat liittimillä, ja suojakopat "miettisten" liittimien päällä. Oikosulku on mahdollinen, esim kaapelin eristysvika tai oikosulku muuntajan juurella olevan jakokaapin kiskostossa. Ei paljon naurata jos on vähänkään isompi muuntaja ja sattuu valokaarioikosulku jakokaapissa jonkin työn aikana. Lisäksi muuntajan kosahtaessa on maastopalon vaara ja tulee vielä öljyvahinko.
Liekö ollut muuntamon sj-sulakkeiden puuttuminen syynä siihen, että taannoin Kempeleessä palanut jakokaappi leimusi niin äkäisesti ja pitkään, sekä pääsi youtubeen näyttävien valo- ja ääniefektiensä ansiosta. En tarkkaan tiedä tapauksesta, mutta voisi epäillä, etenkin jos kaappi oli muuntamon juuressa, ettei sulakkeita ollut.

© Janne Määttä 2004-2017