<< ^ >>

IMG_20230202_110810.jpg

230 V Tässä nyt ensimmäiseksi valmistunut puistovalaisin, joka on vähän tylsästi pelkkä pallo, mutta sisällä tekniikka on sitäkin erikoisempi. Pylväskiinnitys on uutta mallia joka kiinnittää rungon lujasti valaisinta avaamatta.
Kuvun sisällä on lisäksi pitkän kehitystyön tuloksena optiikka, joita on kolme erilaista. Kaikille niille yhteistä on, ettei valaisin valaise juurikaan ylöspäin, ainoastaan sen verran että kuvussa on kevyt valo.
Kupu kiinnittyy yhdellä kiristysruuvilla ylä- ja alapuolelta erittäin tukevasti. Vuodelta 2023. Jossain 02.02.2023
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

02.02.2023 13:10 <Froggy> Asialliselta vaikuttaa. Onko pylväs 60 mm, kuvassa vaikuttaa äkkiseltään aika pieneltä?
02.02.2023 14:25 <RicuP. > 60 on ja pallo 400.
02.02.2023 16:23 <Marko> Hyvä jotta valonjako on parempi kuin perinteisessä pallovalaisimessa, jossa yli puolet valosta menee horisontin yläpuolelle. Opaalikuvulla toki ei saada kovin tarkkaa valonjakoa tai suurta valovoimaa, mutta aina ei ole tarvekaan ja häikäisy pysynee mukavalla tasolla. Onko tämä E27-lampulla? Onko kirkkaalla kuvulla olevaa versiota?
02.02.2023 20:24 <Make> Tukevalta vaikuttaa, kun on kolmella ruuvilla.
Ensin ajattelin, että Idman Globus on tarttunut kokoelmaan...
02.02.2023 23:50 <RicuP. > Opaalilla kuvulla ja vielä tällä mikä on n. 5mm paksua polykarbonaattia valo hiipuu ja leviää kyllä paljon, mutta ainakaan valoa ei mene joka suuntaan. Tässä on nyt heijastin joka on yhdistelmä laaja tieoptiikkaa ja "valonheitin" optiikkaa, eli valaisee n. 180°. Taaksepäin ei tule juurikaan valoa, ainakaan peilit ei heijasta mitään sinne suuntaan.
Toinen optiikka on pelkkä tieoptiikka, eli muuten suunnilleen sama, mutta ilman heitin ominaisuutta. Kolmas on symmetrinen optiikka jossa peilit kahdeksassa eri asennossa.
Led on Philips Trueforce Led road SON 35W 6000lm E27.
Lamppu on sisällä pystyasennossa. Se tuo omat haasteensa heijastimen suunnitteluun. Mietin vähän, että jos polttoasentoa muuttaa, mutta se tekee taas lampun tuennan hankalaksi ja lisää eri osia, mutta on harkinnassa kuitenkin vielä. Tässä kun tätä ollaan viikkoja lähes päivittäin ja välillä yölläkin suunniteltu ja kokeiltu niin aina tulee joku uusi idea ja sitä kautta yleensä ongelma:D Vaikka välillä on vähän lähtenyt lapasesta niinkuin mulla usein, on kuitenkin pyritty pitämään mahdollisimman helpoksi ja perus osilla kasattavaksi. Runkoon erikoisosia on teetetty 4 erilaista kuten tuo pohjaosa, jossa on vielä vähän hiomista. Saattaa muistuttaa vähän vanhaa Tapion kantaosaa..

Tässä on nyt vain väliaikainen kupu. Uudet kuvut on tulossa opaali ja kirkas. Myös kuvioitu kirkas olisi hyvä vaihtoehto.
Sisukset pitää sitten niille vielä suunnitella että tekniikka ei näy. Optiikan peilien kohdalle tulee varmaan muovirengas. Sisällä on aika hyvin tilaa jos tarvitsee jotain palikoita lisäillä. Avaaminen käy vain yhden ruuvin avaamalla kuvun päältä, jolloin kiinnitys aukeaa. Kahdesta osasta koostuvat kuvut voidaan avata myös alakautta nuo kolme ruuvia avaamalla. Muutenkin tämän suunnittelussa on panostettu helppoon ja nopeaan asennukseen ja huoltoon, eli kaikki ruuvaaminen ja osien irroittelu on koitettu saada minimiin.
05.02.2023 18:51 <Make> Mietityltä kuulostaa. Täytyy vielä toivoa, ettei noiden lamppujen valmistus lopu. Erilaisella lampulla optiikka tuskin toimii.
Varmasti lampun eri asennoilla on aina puolensa, sen takia monia ratkaisuja näkee.
Lopullinen kupu on siis aina halkaistava? Tuosta pallon aukosta ei varmaan ihan kaikki heijastimet mahtuisi. Tulee taas Idmanin ufo mieleen...
05.02.2023 22:08 <Froggy> Niin, mitähän käy jos Philips tekeekin temput ja lopettaa noiden valmistamisen tai muuttaa lamppujensa muotoa radikaalisti tms...
Voin kuvitella, että miten vaikeaa on kehitellä tällaiseen valaisimeen korkealaatuista optiikkaa.
10.02.2023 00:56 <RicuP. > Lamppu ja heijastimet on standardi 38-40mm kokoiselle lampulle tehty. Käy muutkin jos vaan on tuota kokoa ja käy vähän isompikin, kunhan ei ole n. 60mm paksumpi. Fyysisesti isompi kyllä mahtuu mutta silloin itse lamppu peittää heijastimen valoa. Nyt on suunniteltu niin, että on pyritty saamaan lampun valo heijastimilta lampun ohi, ettei se valaise ja lämmitä itseään. Natikoilla ei tässä ollut niin väliä, kun lamppu oli käytännössä kokonaan läpinäkyvä.

Kupujen ei tarvitse olla avattavia, käy ihan yhtä puuta olevat, silloin ei vaan aukea alhaalta. Kupu voi olla minkä muotoinen vaan, kunhan aukko ei ole 190mm pienempi jonka mukaan heijastimet on suunniteltu. Normaali pallokupu kiinnittyy ylä ja alapuolelta, yläpuolella M12 tappi. Voidaan myös kiinnittää pelkästään alapuolelta, mutta ei ole niin iskunkestävä.
Suorat kuvut kiinnittyy vain yläpuolelta ja kiilautuvat tukevasti kantaosaan. Niiden aukon ulkohalkasia 200mm. Kupu voi olla suora, tai viisto n. 65° kulmaan.
Kupujen korkeus voi vaihdella 320-400mm.

Itse asiassa Make on kehitteillä myös ufo malli:)

Heijastimien suunnittelussa on omat kikkansa. Pitää ymmärtää myös miten valo kulkee ja minkälaisia materiaaleja käytetään valon ohjaamiseen. Nämä heijastimet mitä nyt on saatu aikaiseksi on ns. umpi mallia, eli kiertävät kokonaan lampun sivut ympäri. Näin valo saadaan hyötykäyttöön ohjattua joka suunnasta. Ennen jätettiin esim lamppujen päädyt ja joskus yläpuolikin ilman mitään heijastimia, esim. 8512, kun sinnepäin tulevalla valolla ei vaan tehnyt mitään, joten valo vaan häivytettiin pois. Tässä umpiheijastimessa väärään suuntaan ohjautuva valo heijastetaan käyttöön, joko toiselle heijastimelle tai maahan. Tässä mallissa on vain lampun jäähdytyselementin mentävä aukko yläpuolella. Heijastin ja lamppu ihan rungon yläosassa, että valo pääsee mahdollisimman vapaasti.
11.02.2023 03:27 <RicuP. > Ja tämä on vain yksi kaikista suunnitelmista. Enempää kuvia ei oikein voi laittaa, paitsi video jossain vaiheessa törmäyskokeesta. Tähän hommaan voi lähteä mukaan jos katsoo että on potentiaalia ja uuden firman kanssa touhuaminen, suunnittelu ja muukin apu kiinnostaa, niin riku.pelkonen.feo@outlook.com voi olla yhteydessä. Pari tässä todella innovatiivisessa sakissa on nyt, vaikka en itseäni siihen lukisikaan
11.02.2023 21:45 <Make> Hyvä, että muutkin lamput käy, kun maissilampuissa ei taida kauheasti standardeja olla.

Vai ufokin on kehitteillä...

Vai 8512:ssa ei ole heijastinta yläpuolella. Sitten kauhat alkavat tuntua jo paremmalta vaihtoehdolta... Orno Royssä myös yläpuolen valo ohjautuu käyttöön. Sen heijastimessa onkin aika monta kanttia.
12.02.2023 01:41 <RicuP. > Nimenomaan nuo kantit oikeassa kulmassa saavat ylöspäin ohjautuvan valon sivulle. Sitä harvemmin on katuvaloissa käytetty. PSO:lla oli aikoinaan mutta ei sekään kaikkea valoa heijasta.
12.02.2023 17:13 <Make> Sen kyllä huomaa, kun eri kohdista katsoessa aina joku osa heijastaa. Yläpuolinen valo lähtee toki aika jyrkässä kulmassa sivulle.
12.02.2023 22:55 <Froggy> T-Pot taitaa heijastaa melkein kaiken valon käyttöön.
8512 pitäisi kyllä olla yläpuolella heijastin. Muuten, aika harvassa ppNa-valaisimessa on heijastimia. Ainakin Philips SRS201:ssä on sen sijaan hyvin valoa taittava akryylikupu.
400W putkilo salmiakissa on lampun yläpuolella M-kirjaimen muotoinen heijastin, joka tulee melkein kiinni lamppuun. Ei ole ihan samanlainen kuin 250W HST -versiossa: http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/10349 On kuitenkin tuolleen kuvioitu, kuinkahan paljon nuo painaumat ja kohoumat hajauttavat valoa...
13.02.2023 20:59 <Make> Taitaa niissä joku heijastinlappu olla kaikissa. Tiedä sitten, paljonko valoa menee siitä vielä ohi.
Myös Ornossa heijastin on hyvin lähellä lampun päällä. PpNa:sta ei oikein ole havaintoja...
Ilman painaumia varmaan lähtisi melkoisen terävä valokeila varsinkin putkilolampulla.
13.02.2023 22:33 <RicuP. > Joissakin malleissa on heijastin ja joissakin ei. Varmaan uudemmissa on. Myös Siemenssissä on ihan valkoinen pohja vaan, eikä päädyissäkään ole mitään.
14.02.2023 21:24 <Make> Niin taitaa monissa vanhemmissa olla valkoinen pohja. Myös Minicompactissa ja P2-80:ssa.

Yksi tavoite voisi olla hakea Väyläviraston vai mikä onkaan, hyväksyttyjen valaisimien luetteloon...
17.02.2023 22:37 <Make> Mahtaako siellä paljoa vaatimuksia oikeasti olla: https://docplayer.fi/165531991-Hyvaksytyt-tievalaisimet.html Monet tutut ja ei-niin-tutut kiinteät kun ovat listoilla. Sen sijaan voidaan poistaa listalta, jos käytössä ilmenee vakavia ongelmia.
17.02.2023 23:13 <RicuP.> En noihin vaatimuksiin ole juurikaan vielä perehtynyt. Valaisimet pyritään ja on suunniteltukin mahdollisimman pitkäikäisiksi. Materiaaleina alumiini, RST, teräs, akryyli, PC ja PE.
Luulen vähän että tuolla kiinnitetään huomiota juuri IP -luokkaan, iskun, tärinän ja heilahduksen kestoon, helppoon asennukseen ja huoltoon, hyvään valonjakoon ja turhan hajavalon ehkäisyyn.
17.02.2023 23:23 <RicuP.> Ja varmaan vielä hyötysuhteeseen, mikä nykyään on juuri se ensimmäinen kriteeri. Nyt on laskettu n. 125- 160lm/W hyötysuhde näille mallista riippuen. Opaali kupu voi äkkiä viedä 30-40% valosta...
18.02.2023 23:18 <Make> Mikä lienee helppo huollettavuus. LumiStreet on listalla, vaikka ledien vaihto vaatii monien ruuvien ja pikkuosien irrotusta. Tuskin sellaista oikeasti tehdään, ainakaan tien päällä.

Kummasti opaalikupuja vaan ilmestyy kiinteisiin sisävaloihin, ainakin karjasuojavalaisimiin. Ei niissä sellaista ollut loistelamppuaikaan. Nyt vain häikäisevät.
24.02.2023 17:03 <RicuP. > On ajateltu ettei koskaan hajoa.. On kyllä romumetallia kun pimenee.

On vissiin hätäsesti keksitty jotain ettei ledit näy kuvun läpi sen sijaan että oltaisiin käytetty jotain muuta ratkasua.

Nyt on tulossa pallokupu joka läpäisee valoa paremmin, on ilkivallan ja iskunkestävä myös pakkasessa eikä kellastu tai haurastu. On ulkopinta mikä hylkii kaikkea.
25.02.2023 17:18 <Make> No nyt on jo kovat lupaukset kuvulle...

Halvalla on tietysti pitänyt jotakin saada...
25.02.2023 18:12 <RicuP. > On ihan perus materiaaleja mitä ei kukaan vaan ole ennen käyttänyt kuvuissa. Jostain syystä kuvut on aina akryylia tai PC:a eikä mitään muuta. Tämä kupu kestää -40°C vielä iskuja ja palautuu viimeistään lämmetessä, eikä ainevahvuus poikkea normaalista.
18.03.2023 17:29 <RicuP. > Koitan nyt vissiin tässä lähikuukausina saada ensimmäiset mallit ulos, riippuu nyt vähän PRH:n työtahdista.
On suunniteltu myös muita malleja jotka ovat todellakin ennennäkemätöntä suunnittelua ja myös tievalaisimista on protoja.
Valaisimia on tulossa Global, Master, Jaccy, Silver, Capital, Opera, Mafia, Epic ja Madonna. Osasta on erikoisversioita todella aivan uudenlaisilla ominaisuuksilla..
18.03.2023 19:38 <RicuP. > Ainiin Pamela ja Viafors meinasi unohtua..
18.03.2023 21:46 <Make> Vai nimiäkin on jo. On kyllä muutamia vanhoja valaisimien ja muuten tuttuja nimiä...
18.03.2023 23:57 <RicuP. > Nimiä on fiksummat keksineet.
On myös astetta isompi, vähän HKP valaisimen tasoinen malli harkinnassa ollut kaverilla... Muotoilu ei vaan ole edes sinnepäin samaa mallia, mutta erittäin tyylikäs ja näyttävä. Ei vielä mitään ideaa miten sen edes voisi toteuttaa.

© Janne Määttä 2004-2017