<< ^ >>

IMG_3698-mp.JPG

230 V Vuodelta 1978 olevat optisesti kohtuullisen hyväkuntoiset (kupu kellastumaton) mutta sisäisiltä johdotuksiltaan höyrylampun UV-säteilyn vaikutuksesta rapistuneet puistovalaisimet olivat käytössä vuoden 2022 loppuun asti.

Museoarvon vuoksi kyseiset valaisimet olisi ollut mukava säilyttää käytössä LED-muunnettuna, mutta valoteknisten ominaisuuksien vuoksi se ei olisi ollut järkevää. Toistaiseksi naapuritalon pihalla on vielä samanlaiset käytössä sähköä tuhlaamassa. Vuodelta 1978. Paimio 16.09.2016
Kuvaaja: Marko Mäkilä

03.01.2023 13:34 <Froggy> Valaisin on kai tuommoinen Asea-Skandia: https://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?pos=-182336
Johtojen uusiminen, kuristimen ja kompensointikonkan poisto (tuolla kuristimen takana on sellainen sinne menevistä johdoista päätellen) olisi kyllä ollut hyvää huoltoa ja valaisin olisi kestänyt varmaan toisetkin 45 vuotta. Kuitenkin tällaisessa jokapuolelle valaisevassa puistovalaisimessa ei ole valonjaon kannalta mitään järkeä tässä paikassa, jossa pitää valaista vain edessä olevaa parkkipaikkaa.
03.01.2023 15:40 <Marko> Hyvin tunnistettu! Juuri tuollainen Asea-Skandia on kyseessä. Ei tosiaankaan olisi ollut paha homma vaihtaa lampun kannalle meneviä johtoja ja jättää kuristin ja kondensaattori pois kytkennästä, mutta valaistus ei olisi parantunut.

Jos olisi käytetty 3000 lm LED-lamppua, optiseksi hyötysuhteeksi arvioitaisiin 50 % ja valosta suuntautuisi valaistavalle aluelle 40 % (nämä ovat optimistisia arvioita), olisi valoa päätynyt hyötykäyttöön 600 lm eli noin 15 % siitä mitä uudella valaisimella, jonka valosta valtaosa menee hyötykäyttöön valaistavalle alueelle. Esitteen mukaan suurin valovoima suuntautuu pylvään juurelle, mikä ei periaatteessa ole järkevää.
03.01.2023 20:48 <Make> Siitä saa hyvän valaisimen johonkin muualle. Onko tuossa ketjutus johonkin, kun myös tulee tuplajohtimet?
03.01.2023 21:46 <RicuP. > No on kyllä happamaksi mennyt. Johto on kyllä ollut jotain muuta kuin valaisinjohtoa. Vähän huono paikka kytkennälle tuossa kuristimen vieressä.
Siinä Kiinahattu valaisimessa suunnittelu on vielä enemmän mennyt mönkään, kun kytkennät ja liitäntälaitteet on lampun yläpuolella. On säästetty sisäistä johdotusta, kun kytkentää ei olla viety alas.
04.01.2023 01:33 <Marko> Ei ole ketjutusta, vain yksi MMJ lähti alas. Tuossa ilmeisesti vain johtimet on taitettu mutkalle niin jotta näyttää eri johtimilta, eli kuva hämää.

En tiedä, saisiko näitä myytyä tai edes lahjoitettua. Tuskin ainakaan rikastumaan pääsisi. Melkeinpä sitten pitäisi itse nuo johdotukset korjata. Myymisestäkin on oma vaivansa. Voisi sitä ehkä ilmoituksen laittaa ja katsoa, onko yhtään kiinnostuneita.

Gazet kyllä myin pikkurahalla, kun osataja löytyi läheltä ilman että edes niitä kauppasin. Menevät omakotitalon pihalle kulahtaneiden lasikuitupallovalaisimien tilalle. Siihen käyttöön ovat oikein hyvät ja tarvittaessa pääsen niitä itsekin vielä ihailemaan. :) Olisi niistä enemmänkin voinut saada, muttei käytetyillä ulkovalaisimilla oikein rahallista arvoa taida olla. Maajussit kyllä kuulemma on käytettyjen katuvalaisimien perään, mutta siinäkin on enimmäkseen kyse ilmaisesta hinnasta kuin mahdollisimman hyvästä lopputuloksesta.
04.01.2023 16:05 <Froggy> On jopa PE, eikä pelkkää nollausta.

Minulle kelpaisivat ilman huoltoakin jos lahjoituksena saisi, mutta aika kaukana vaan ovat täältä Kouvolasta.

Hyvä että Gazet säilyivät. Onko tietoa, oliko lasikuitupallot Ornot vai PSO:t? PSO on melko harvinainen ja sen tyyppi olisi kiva tietää, tunnusmerkkinä tappi päällä (
http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/12064 ). Orno on yleisempi, siinä on isompi pylvään kantaosa: http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/9590 Noista lasikuituisista ei kyllä ainakaan ole muuhun kuin koristeiksi.
Luulisi millä tahansa design-valaisimella olevan arvoa. Ulkovalaisimien arvoa ei vaan ymmärretä, kun niitä ei olekaan ihan jokaisella omana.
Usein näkee kaikenlaisia katuvalasimia maataliloilla. Tuskin perus maajussi valonjakoa alkaa mittailemaan ja säätämään. Pääasia on se, että näkee tehdä hommia pimeässäkin.
04.01.2023 17:10 <Marko> Valaisimelle tulee PE, mutta nollaus on tehty pylvään juurella. Syöttökaapeli on MCMK 1 * 1,5 + 1,5, jollaista ei liene aikoihin valmistettu. Tulee mieleen koaksiaalikaapeli.

Enpä niitä vanhoja pallovalaisimia tarkemmin tajunnut katsoa, kun valaisimia olin viemässä. Itselle nuo vanhat valaisimet ei ole kovin tuttuja, niin ei sitten osaa niitä sillä silmällä katsoakaan. Joku valokuva kyllä on, mutta ei lähikuvaa ja siinä lähinnä näkee, miten valaisee. Voi sitten myöhemmin ottaa uuden kuvan ja näkee, paljonko Gaze valaisee paremmin. Joku 3000 lm LED-lamppu niihin oli laitettu, niin kyllä niistäkin kohtalaisesti valoa maahan tuli, joskin luultavasti vain luokkaa kymmenesosa lampun valovirrasta.

Eipä ole lähiaikoina työmatkaakaan tiedossa Kouvostoliiton suuntaan, vaikka siellä on kyllä tullut käytyä aikaisemmin. Postissa tuskin kannattaa alkaa isokokoisia paketteja lähetellä.
05.01.2023 11:39 <Froggy> Jaa. Laita vaan kuva, varmasti Gazet valaisevat paremmin pienitehoisillakin lampuilla :D

Joo, ehkä ei kannata ruveta postittelemaan.
05.01.2023 22:26 <Make> Tuohon aikaan ei kai nollattu enää kojeessa, vaan jakorasiassa ja keskuksessa.

Eräässä pihassa on kai vieläkin nuo erittäin tummilla kuvuilla. Tietysti myös lamppu oli ihan loppu. Juuri näki, että valo toimii. Toiseen kai tuli vielä uusi eh! "Sattumalta" seinäpalloissa on melko tehokkaan oloiset lamput...

L-G:ssä taisi olla joku juttu johtimista. Joku halvempi loistevalaisinmerkki käytti haurastuvaa ja kalliimpi ei. Kirjoittaja epäili, että ei voi olla sattumaa.
06.01.2023 22:16 <Make> Tuo "pönttökanta" on kai virallisesti jalustalampunpidin, sivu 8: https://docplayer.fi/42461926-R-a-d-i-o-m-i-k-r-o-o-y.html Löytyy myös posliinipohjaista kuppikantaa, E27 ja E40.

Edellisen kommentin Aseat ovat paikoillaan ja eh:lla. Mutta seinäpallot ovat häipyneet ja tilalla mustat alaspäin spottivalot?!
19.03.2023 13:19 <Jouko> Maatiloilla monesti näkee ainakin yhden kauhavalaisimen tallin seinässä tai pylväässä, toisinaan näyttäisi uutena hankitun. Yhdessä paikkaa oli jopa jokailtaisessa käytössä mutta tälle talvea ei ole palanut luultavasti sähkön hinnan takia. Joitakin käytöstä poistettuja kauhavalaisimia itse ottanut talteen ja pari kunnostanut, mm. SLO HKB 9 ja Fresta X..

Myös MCMK 1 * 6 + 6 kaapelia nähty uusiokäytössä.
20.03.2023 20:35 <Make> Olen myös ohiajaessa monesti nähnyt kauhoja tiloilla. Korvaavalla lampulla on taas varaa polttaa. Hyvä, että HKB 9 löytyy, Keravalta ovat melkein kadonneet.

Missä tuollaista kaapelia on käytetty uudestaan?

© Janne Määttä 2004-2017