<< ^ >>

IMG_6433.jpg

- Katternön Teerijärven sähköaseman pihassa olleen kojeiston Brown Boverin ylivirta- ja maasulkureleet. Teerijärvi 03.07.2012
Kuvaaja: Janne Määttä
Sijainti: N 63.55414° E 23.49063° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

22.08.2012 13:01 <Sähkäri> Brown Boverin S-sarjan releet. Legendaarisia. Näissä ei ole mitään väyliä tai hienouksia, mutta hoitavat persuhommansa edelleen yllättävän hyvin. Näissä on tullut vikoja vastaa tavattoman vähän. Sokeakin osaa noista ikkunasta näkyvistä rullista asetella releen (iso rulla ylivirralle ja pikkurulla momentille, vasen iso rulla ylivirran aikahidastukselle, momentti luonnollisesti ilman aseteltavaa hidastusta) ja itse laukaisukosketin näkyy keskellä relettä. Releen laukaistessa punainen merkki "avutuu" koskettimen alapuolelle. Alapuolen ruuveista tai "piikeistä" valitaan halittu virta-alue (virtamuuntajan toisio). Laukaisukoskettimen alapuolella näkyy kiskossa musta sormiruuvi. Sen kautta johdotetaan laukaisu eli releeltä voi helposti estää laukaisut ruuvaamalla tämän ruuvin auki/pois esim. koestustilanteessa. Releen laukaisukoskettimen yli on liittimet banaanijohdoille koestusta varten (näkyy kyllä kuvassa, kun osaa katsoa). Koestuslaite suoraan näihin kiinni (ja yllä kuvattu laukaisupiirin katkaiseminen), ja homma on näiltä osin koestusta varten valmis.
22.08.2012 15:09 <M. Asentaja> Yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella näistä "Bravo Tovereista" voin hyvin pitkälle yhtyä Sähkärin ajatuksiin, yksinkertaisia perusvarmoja laitteita ilman hienouksia.
Edelläkerrotun lisäksi releessä on ylimpänä osoitin joka näyttää kulloisenkin virran suhteessa I-nimelliseen. Ainoastaan mekaaniselle laitteelle ominainen epätarkkuus toiminta-ajoissa (pienet aikaportaat) sekä useampiportaisessa suojauksessa tarvittavan lukituksen puute tekivät siitä vanhanaikaisen.
Vieressä oleva johdon maasulkurele (ilmeisesti CE90) jossa ylhäällä asettelut I0 ja U0 varten, alhaalla erillinen rele toiminta-aikaa varten, oli myös rinnakkaismalli jossa ilmaisu ennen relettä olevalle maasululle esim. toisella johtolähdöllä olevalle. Kuten sanottu tämä vain ilmaisua varten.
22.08.2012 16:23 <Hartsa> vieläkös näitä Bravoo tovereita on edelleen käytössä ehken vanhemilla sähköasemilla?
22.08.2012 19:48 <Mika Bister> On edelleenkin käytössä.
29.08.2012 23:41 <Marko> Voi voi, sellaiseksi on maailma muuttunut, jotta enää ei riitä helppo ja yksinkertainen vain välttämättömät ominaisuudet sisältävä laite, vaan pitää olla kaikki mahdollinen ja joskus mahdotonkin.

Näitä voisi jossain määrin verrata perinteiseen kirjoituskoneeseen. Tekstiä sillä saa edelleen kirjoitettua helposti, mutta tietokone tarjoaa paremmat ominaisuudet. Välissä oli sähkökirjoituskoneet. Tai perinteisen helppo ja hyvä lankapuhelin vs älypuhelin, jota jotkut käyttävät kuitenkin vain puhumiseen.
30.08.2012 05:15 <Mikko Koho> ATK-puolella monet eivät tajua ns. KISS-taktiikkaa. Eli "Keep It Simple, Stupid!" Tuntuu että monesti nykyään on vallalla meininki jossa tehdään hienoa ohjelmaa missä on kaikki maailman ominaisuudet mutta sitten koodaus tehdään niin vaikeasti että kun käyttöönoton hetki tulee niin kaikki on päin prinkkalaa. Parikin asioista enemmän perillä olevaa henkilöä on kertonut että ainakin Tieto-niminen firma on malliesimerkki tästä. Niin monta projektia on kustu siihen malliin että jossain vaiheessa voi ovi käydä ja porukkaa lentää pellolle. Oliko se Trafin vai Liikenneviraston joku systeemi mikä oli jonkun 7-8v myöhässä aikataulusta ja sähköinen E-resepti ei periaatteessa ole vaikea sovellus mutta silti se on tökkinyt pahasti, nimimerkki ko. järjestelmän asiakas.
30.08.2012 22:03 <J.P> Ei noiden "vanhanaikaisuus" johdu pelkästään Masentajan kertomista asioista, kun vaan esim. eivät oikein sovellu nykyiseen "kaukokäytettävyyteen"

© Janne Määttä 2004-2017