<< ^ >>

IMG_6423.jpg

- Katternön Kaitforsin voimalaitos. Perhonjoen alin, suurin ja uusin voimalaitos. Teho 7,5 MW, vuosienergia 23 GWh, putouskorkeus 21,5 m, rakennusvirtaama 40 m³. http://www.vesirakentaja.fi/kuvat/esitteet/kaitforsinesite.jpg

Edustan aidatun alueen kohdalla on semmoinen 20 m syvä kuoppa, josta voimalaitoksesta poistuva vesi hetken aikaa näkyy. Hyvin hämmentävä näkymä. Vuodelta 1983. Kruunupyy, Alaveteli 03.07.2012
Kuvaaja: Janne Määttä
Sijainti: N 63.69421° E 23.40128° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

04.08.2012 16:34 <muhentaja> Näyttäisihän siinä olevan tarvettakin aaltoilutilalle kun on jonkin matkaa tunnelia ennen erillistä isompaa monttua.
05.08.2012 15:56 <Jouko> Että alapuolellakin tarvitaan aaltoilutilaa.. Mitähän kaikkea romua ja rompetta tuon kuopan pohjalta saati tunnelista löytyy, jos vesitiet pumpattaisiin kuiville...
05.08.2012 18:13 <Mikko Koho> Veikkaampa että paikka on tuolta osin aika puhdas, löytö on ehkä rohkeita muikkuja (tai muuta kalaa..) Välpät kerää pahimmat ja virtaus siivoaa loput. Ja mitä ei välppä kerää niin se joko kolisee koneen läpi tai jää jumiin turbiiniin.
Noita aaltoilutiloja tarvitaan aina jos on pitkä tuloputki ja/tai pitkä putki takaisin alaveteen. Käsittääkseni ensin tulee vastaan koneen säätödynamiikka, ts. miten kone pystyy reagoimaan kuorman vaihteluihin ja vedenpinnan liika aaltoilu haittaa tuota säätöä ja aiheuttanee ylimääräistä värähtelyä tehoon. En tiedä miten paljon nykyisellä digitekniikalla tuota voi ohjelmallisesti helpottaa. Toinen on sitten koneiston pikasulku jolloin vedet laitetaan äkkiä seis ja pitää olla joku reservi tasoittamaan aaltoilua. Isoon vesimassaan kun pätee samat Newtonin lait kuin vaikkapa liikkeellä olevaan junaan tai laivaan, eli vaikka vauhtia ei olisi paljon niin pysähtyminen vie aikaa.
05.08.2012 18:57 <Jouko> Meinasin että tuon aidan yli olisi välinpitämättömät ihmiset mättäneet romua tms. alakanavan virtauksiin..
05.08.2012 19:27 <Mikko Koho> Sekin on mahdollista. Eräs esimerkki Saimaan Kanavan Soskuan sululta: puomit alas liian aikaisin, autosta tuli känniääliö joka heitti siideritölkin kanavaan. No, autosta hakemaan tulta savukkeeseen ja takaisin tullessa ja laivan tähdätessä sulkuun oikein reipas ja pitkäkestoinen 8-9m kusikaari kanavaan. Tajusi sentään lopettaa ennen kuin laiva tuli kohdalle. Sitten alkoikin sulun reunalla juoksentelu ja ohjeiden huutelu luotsille joka oli ajamassa..
05.08.2012 20:52 <muhentaja> Onhan Pirttikoskella myös aaltoilutila alakanavavassa ("Manalan virta"). Kuviteltavissa voisi olla, että jos alapuolella on pitkä putki/tunneli ilman aaltoilutilaa, voisi hätäseis-tilanteessa vauhdilla matkaava vesimassa ensin imaista imuputkeen alipaineen ja sen jälkeen aiheuttmansa alipaineen vaikutuksesta vaihtaa suuntaa ja jysäyttää koneistoa vastaan sellaisella voimalla että turbiinin ja generaattorin osat päätyvät yllättäviin paikkoihin. Asiantuntijat korjatkoon arveluitani tarpeen mukaan.
06.08.2012 10:24 <Jouko> No tuo tunneliin syntyvä alipaine kuulostaa jo kunnolliselta syyltä aaltoilutilan hengittämisen tarpeellisuuteen.. Onkohan Kajaanin Koivukoski kolmosella vastaavaa? Siellähän on ptkä tunneli alakanavana...

Tuosta välppä ja kala asiasta tuli mieleen, kun Kissakosken Francis-laitos jäi nyt kesällä kuiville ja betoniruuhesta kaikkosi vedet, niin välppään oli jäänyt isoja haukia tms. fisuja sätkimään.. Virta oli siihen tuonut kaislaa ja muuta roskaa, eikä fisut niistä ilmeisesti päässeet yli ruuhen perimmäiselle poistoaukolle. Lokkien raatojakin oli kuulemma tavattu lemahtavien "roskien" seasta. Tyhjennysluukut vrt.: http://calm.iki.fi/tolpat/kuvat/IMG_0157.jpg
06.08.2012 13:51 <Mikko Koho> Välpistä: niistä löytyy ihan mitä tahansa. Hurjimmissa tapauksissa jopa kuolleita ihmisiä. Täällä niitä on ollut vaikka kuinka monta ja muistan joskus lukeneeni uutisen että joku aika aiemmin kadonnut ihminen olisi löytynyt huollon yhteydessä jonkun KEJOn omistaman voimalan välpistä. Surullista mutta totta. Itsekin meinasin liittyä tuohon joukkoon marraskuussa 2007 jos en olisi apua saanut. Täällä nyt naputtelen ja aika hyvillä vesillä. Oli tuossa menneenä kesänä, Karjalaisittain juttuihmisenä, "kiva" nolata eräs henkilö joka kävi kävelemässä Imatran laitoksen ympäristössä ja asiasta tuli puhetta. Tyyppi totesi että erään työkaverin sivistynein sanoin "ihminen on helvetin itsekäs p****ainen jos menee tappamaan itsensä." Tiet olivat siinä kohdassa jo muutenkin eroamassa mutta oli kiva huikata tyypille "niin, olinhan minäkin silloin vaarassa joutua tuonne." Kaverin vastaus oli vaan "aijaa" ja olisi ollut kiva tietää mitä mielessä kulki sillä hetkellä.
Veden virtauksista: Ensimmäinen asia missä veden virtauksen hidastuvuuden lait pitää ottaa huomioon on heti juoksupyörän jälkeen imuputkessa. Turbiinin pikasulkuaikaa määrätessä pitää huomioida se paljonko tuloputkessa oleva virtaava vesi voi tehdä paineiskua ja se paljon imuputkessa virtaava vesi voi tehdä alipainetta. Mikäli hätäseis-tilanteessa virtaus ajetaan niin rajusti alas että "imurin" alipaine kasvaa turhan isoksi niin vaarana on että veden höyrynpaine alittuu, vedenhän saa kiehumaan jopa lähellä nollaa jos paineen laskee tarpeeksi alas. Mikäli tuo höyrynpaine alittuu, muodostuu ikäänkuin helkkarin iso kaviteettikupla mikä sitten paineen noustessa sortuu kasaan jolloin seurauksena on helkkarinmoinen paineisku. Siinä voisi hyvinkin olla että tavarat tulevat montusta ylös ja kone tarvitsee "pientä" ja "halpaa" fiksailua ennenkuin sähköntuotanto normalisoituu.
Noiden paineiskujen hallinnassa vesilaitospuolen ihmiset voisivat olla fiksumpia vastailemaan. Nimenomaan sen puolen kaverit joiden konesaleissa on kymmenien tai satojen kilowattien verkostopumput jotka ajavat vähän räväkämpiä virtaamia verkostoon. Sen, mitä olen alaa lukenut huvikseni, mukaan sähkökatko on kaikista pahin mitä vedenottamolle voi käydä. Jollakin pysähtyy vain tuotanto ja pumppaus mutta toisilla tarvitaan venttiiliratkaisuja ym. estämään se ettei paineiskut ja alenemat mene liian rajuiksi. Joku aika sitten Porissa vesijohtovesi meni ruskeaksi sähkökatkon takia. Voisin hyvin kuvitella että syynä on ollut vesilaitoksen pumppujen hallitsematon alastulo joka on "potkinut" verkostosta putkien sakkaumat liikkeelle.
08.10.2022 23:22 <Jouko> Toimintaa isommanpuoleisen voimalaitoksen aaltoilutilassa, ks.
https://m.youtube.com/watch?v=fJVBlhgt9j8 (Obere Wasserschlosskammer)
https://m.youtube.com/watch?v=pU5fkv1xVW0&t=0s (Obere Wasserschlosskammer Dimensionen des Bauwerkes)

Aika jännittävä paikka.

© Janne Määttä 2004-2017