<< ^ >>

IMG_3124.JPG

20 kV Levitunturille nouseva linja alumiiniorsilla. Kittilä, Levi 17.07.2007
Kuvaaja: Janne Määttä
Sijainti: N 67.79008° E 24.84548° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

29.04.2012 19:10 <Jouko> Taannoisen maasulun polttama sähköpylväs (vrt. http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=3867) vaikuttaisi olevan tässä kuvassa tuo etummainen (/vas.) sähkötolppa. Paikalle on sittemmin vaihdettu kokonaan uusi pylväs, kun hiljattain sitä palanutta noilla korkeusasteilla hieman etsiskelin..

Vuosinauloja ei tästä kuvan 20kV johdosta löytynyt (lumensyvyys tms. haittasi), mutta arvelisin rakennusvuoden olevan 1980-luvun lopussa. Rinneravintola Tuikun rakennuspaikan vuokraus ja rakentaminen tehtiin siihen aikaan. Viereisen Lammaskurun ankkurihissi avattiin muistaakseni 1994, sitä ennen sama hissi veti laskijoita mäen päälle Muurlassa, vain muutamaa vuotta ennen markan devalvointia ja lopulta keskuksen kaatanutta konkurssia. Onpahan alarinteessä näkyvän PAS-johdon, vrt. http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=5766 vierestä kulkenut Himmeriikin hissikin konkurssikamaa ollut muinoin kun hissiyhtiö osti sen Juupavaaralta samoihin aikoihin. Sama hissi palvelee nykyään etelärinteillä nimellä Aurinkohissi. Sinne se sai siirron joskus vuosina 2003-2005, kun uusi Gondolihissi tavallaan korvasi Himmeriikin entisen sijainnin Worl Cup -rinteen yläosasta.
Uusia pitkiä "laahushissejä" tuskin tunturiin enää tulee, mutta suojaisan puurajan alapuolelle on suunnitteilla siirtymäreittien verkosto tuolihisseineen lähinnä ongelmallisen tunturituulen, tai omin kokemuksin ilmaisten 'myrskytuulen' takia. Sellaista myrskypuhuria saikin parina päivänä sietää rinteessä kuluneena talvena. Ylös pääsi vain yhdellä hissillä (Taalo) ja siinäkin oli yläasemaa lähestyttäessä melkoinen jääkiteiden "hiekkapuhallus" päin pläsiä, että hyvä jos silmiäkään sai auki pidettyä laskettelulasien takaa samalla kun muu pärstä sai ilmaisen ihokuorinnan.. :D :D

© Janne Määttä 2004-2017