<< ^ >>

DSC_0167.JPG

230 V Hyvää vappua! Porvarilliset sähkökalusteet. Näitä ei näe työväen asunnoissa:) 2-os suko. Kalusteet on Strömfors Domino pronssisilla kehyksillä. Vuodelta 1984. Jossain 14.04.2018
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

11.05.2018 20:25 <RicuP. > Led testien ohelle on tullut nyt kesän kynnyksellä pieni sähkögrilli testi.

Viime kesänä hankittu ja vissiin 2-3 kertaa käytetty Easy Cooking grilli kämähti talven jälkeen vappuna. Laitettiin päälle ja toimi n. 5 min, kun sähköt pimeni. Luulin ensin, että IR - lämmitin oli stotsille grillin kanssa liikaa, mutta vikis olikin lähtenyt. Ei pysynyt enää päällä ja jäi vappuinen "terassin avaus" puolitiehen.
Myöhemmin sama homma, että kuumana vikis laukoi.

Nyt on tullut tilalle jalallinen Mustang "pallogrilli" 1600W 75% alella. Hyvinhän on toiminut. Rakenne vain vähän epäilyttää, sillä grillitasoa pitävä osa on muovinen pohjaosa, jossa isoja reikiä, mikä tekee sen melko löysäksi. Lisäksi kuuman tason pohjaosa tulee suoraan muovia vasten neljästä kannatuskohdasta. Kyllähän tuo PP - runko sen tuntuu kestävän, mutta pidemmän päälle muovi kyllä happanee alta..
11.05.2018 23:08 <Make> Strömbergin minihellan uuni laukoi vikavirtaa vastaavasti, aina vähän aikaa päällä oltuaan. Töpselin kääntäminen tuntui auttavan... Se oli ollut vuosikymmeniä käyttämättä, olisiko kosteutta ollut vastuksen sisällä. Vastuksen päätkin tuli puhdistettua, ei vaikuttanut.
14.05.2018 20:22 <Make> Ilmeisesti vastuksille on ominaista jonkinlainen vuotovirta, vaan ei kai sentään noin iso suht pienitehoisessa laitteessa.
15.05.2018 17:43 <RicuP. > En sitä mitannut, vaan katoin sisälle ja oli ok. Sama jatkui, niin heitin suoraan menemään.

On niissä aina vähän vuotovirtaa, mutta hyvin vähän. Voi olla myös kosteutta. Strömbergin 2-os liedessä oli sama homma, että yksi merkkivalo hehkui kokoajan himmeänä. Kun käänsi tulpan, niin lakkasi hehkumasta. Tuo vikiksen laukominen on vähän kumma Voi tietysti olla, että tulpan ollessa väärinpäin vaihe on vastuksessa ja kun vastus vuotaa vähän, niin se on siinä. Nollan ollessa vastuksessa ei synny juuri minkäänlaista virtaa. Kun nolla tulee vaiheen kaveriksi vastukseen, niin jännite vastuksessa laskee nollapäätä kohti, jolloin vuotovirta on heti pienempi.
15.05.2018 22:12 <Make> Myös grillit on varmasti ajastettu hajoamaan. Työkaveri pohti, että kaasugrilli on melkoisen ruosteessa, vaikka on pidetty kylmässä varastossa. Kuulemma se tosin on jo 8 vuotta vanha.

Silloin kun sitä uunia on viimeksi käytetty, ei vikavirroista oltu varmaan kuultukaan. Noin tuo tulpan kääntäminen varmaan vaikuttaa. Eli vuoto on lähempänä vastuksen toista päätä. Vika ei edes ollut heti päällä, vaan tuli muutaman kokeilulämmityksen jälkeen.
16.05.2018 19:54 <RicuP. > "Jo 8 vuotta". Kuulostaa vähän, että on säästetty jossain valmistuksessa. En pidä tuota kuitenkaan vielä kovin vanhana. Kyllä satojen eurojen vehje pitäisi kestää pidempään. Ei ihme, että grillikauppa käy, jos niitä joutuu ostamaan alle 10v välein.

Voi myös olla sekin, että kun termari katkaisee ja nolla häviää tulpan ollessa väärinpäin, niin vuotokohtaan pääsee 230 ja vikis lähtee.
Oikeastaan vastuksessa ei välttämättä ole tiettyä vuotokohtaa, vaan se voi vuotaa tasaisesti koko matkalta. Sama pätee myös tässä, että kun vastus on käytössä, niin vuotovirtaa ei pääse syntymään niin paljon, koska jännite on toista päätä kohti matalampi. Sitten taas jos tulpan asennolla on merkitystä, niin se viittaisi, että vuoto olisi enemmän toisessa päässä, eli siellä missä vaihejännite on kovempi. Jos vielä vaan laukoo, niin voisi kytkeä ilman vikistä.

© Janne Määttä 2004-2017