<< ^ >>

IMG_20151028_103541.jpg

230 V Airam Led paneelivalo on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen, mutta toimiva. Rungon kehällä kulkee Led nauha, joka on suoraan alumiinirunkoa vasten, joten se jäähtyy tehokkaasti. Valaisimessa on vain kirkas akryyli, jonka takana himmennetty kalvo ja sen takana pelti. Valo on kuitenkin erittäin tasainen. Peltiin oli liimattu tarra, jossa jotain kiinan kirjaimia, vissiin kokoonpanijan nimi.. Vuodelta 2015. Jossain 15.11.2015
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

20.07.2016 16:15 <Make> Olisiko Airam jopa parantanut laatuaan... Ainakin välillä ko. merkin tuotteet olivat melkoisia pyydyksiä. Tuolla puolivälin jälkeen: http://www.mattikaki.fi/kuluttaja/Philipslamppu.htm
20.07.2016 21:41 <RicuP.> Ainakin tämä malli on ollut ihan hyvä ja vakiona on vielä 0-10V himmennys optio. Silti ei ollut kai kovin kallis. Näitä asennettiin Wc:iden kattoon.

Vastaavia uppomallisia Led-storen malleja tuli muualle alakattoon. Ovat vain yhden kipsilevyn paksuisia, joten rangat ym. ei haittaa! Tosi nopea asentaa ja ihan hyvän näköinen. Himmenee normaalilla himmentimellä lähes kuin hehkulamppu.
22.07.2016 21:16 <Make> Sellaistakin kuulin, että KNX-palikoista aiottiin jättää jo 0-10V- palikka pois, kun ei ollut juuri käyttöä. Ledivaloissa kuitenkin on paljon ko. ohjausta, joten ei sitten jätettykään.
22.07.2016 22:12 <RicuP.> Onneksi ei ole vielä tuota KNX systeemiä tarvinnut asentaa. On loppujenlopuksi aika turha systeemi. Mielenterveys säilyy, kun ei tarvitse joka lampun ja pistorasian johtoa vetää erikseen keskukselta. Nykyään perus "näkymätön" automaatio hoitaa ilmanvaihdon säädöt ja mittaa kosteuden, sisä/ulkolämpötilan, CO2:n, auringonpaisteen, ym parilla palikalla, että ei tarvitse mitään taulua mistä säätää paljonko on porukkaa. Säätötaulu vain konehuoneessa.

Valojen ym. säätöön on erittäin käytännöllistä/ edullista käyttää painikehimmennin palikkaa, joka asennetaan yleensä valaisimen jakorasiaan. 12V Ledejä on käytännöllistä ohjata toisiopuolen PWM palikalla, joita on vielä monikanavaisia. Se mahdollistaa myös värin säädön ja riittää tavallinen Led muuntaja ja muutama normaali painike. Painikkeita on myös hipaisumallia. Lisäksi palikoihin saa yleensä myös kaukosäätimiä. Lisäksi toisiopuolen PWM säädössä ja painikesäätoisissä liitäntälaitteissa ei synny yliaaltoja ja valo on erittäin tasainen eikä väri kärsi. Systeemissä on useita muitakin ylivoimaisia etuja. Tähän systeemiin verrattuna esim KNX ohjaus on erittäin kallis ja keskukselta tilaavievä vaihtoehto. Näitä vehkeitä myy ihan perus tukut ja nettikaupat.
23.07.2016 20:20 <Make> Aina välillä tehdään myös KNX-keskuksia. Iso työ niissä on, työmaalla varmasti kanssa. Kyllähän ne KNX-palikat äkkiä ainakin tuplaavat keskuksen koon. Vielä kun tilaaja yleensä toimittaa palikat. Yleensä jotain puuttuu ja vastaavaa.

Jotain Eltakon himmentimiä tulee välillä eteen. Ohjeissa vaan riittää ihmeteltävää, kun on niin paljon vaihtoehtoja ja toimintoja. Jos on tämä osa, tuo johto meneekin silloin noin...
Kerran piti olla nollapistekytkevä rele ja sysäriohjattuna. Joku Eltako siihen nopeimmin löytyi. Osoittautui, että sen saa toimimaan myös sysärinä, eli ei tarvinnut erillistä laittaa.
23.07.2016 23:59 <RicuP.> Eltako on yksi laadukkaimmista valmistajista. Niihin ei vaan taida saada kaukosäädintä. Malmbergsilla on myös aika monipuolinen valikoima ohjaimia. Mitähän niiden laatu sitten on..
24.07.2016 20:24 <Make> On Eltakot ihan tukevan oloisia. Kaikista toiminnoista vaan ei tahdo päästä ihan äkkiä perille. Ainakaan LUD ja SUD- nimisissä himmenninjutuissa.
24.07.2016 22:14 <RicuP.> Vaikuttavat minustakin vähän liian monimutkaisilta ja osassa paljon toimintoja.
25.08.2016 21:21 <Make> Mikä sitten laitetaan saunan valoksi...?
25.08.2016 21:40 <muhentaja> Tämäpä just, saunassa kun menee lämpötila herkästi ledin TJMax:in yli jo virrattomana löylyhuoneen yläosassa jos on vähänkään kovempi saunamajuri asialla. Virtalähdekään tuskin kestää saunan lämpötiloja ja ilmankosteuksia, joten sähkärinhommiksi menee jos jo rakennettuun saunaan meinaa vaihtaa ledit.
Kokonaan oma lukunsa on sitten ne käyttötarkoitukset joissa tarvittaisiin himmennettävyys tai hyvä CRI, himmennettäviä ledilamppuja taitaa jo jossain määrin olla mutta CRI:ssä taitaa olla vielä aika lailla puutteita. "Valkoinen" ledihän on yleensä tehty sinisestä teholedistä, jonka parina on keltainen loisteaine. Tuloksena spektri, jossa on kapea ja korkea piikki sinisen valon alueella, heti vieressä syvä kuoppa ja sitten laakea keltainen osuus. Lisäksi monesti "pumppuledin" ja loisteaineen valokuviot osuvat toistensa päälle lähinnä suunnilleen sinne päin.
26.08.2016 01:25 <RicuP.> Ledihän ei saisi lämmetä yli 60C, muuten käyttöikä ja valomäärä romahtaa ja väri kylmenee. Sauna on melko mahdoton paikka Ledeille ja muillekin vastaaville valoille. Normaali "saunaled" ei tunnu paria vuotta pidenpään kestävän. Kuituvalaistus on kaikista varmin valonlähde uusissa saunoissa.
Jos mietitään saunan kattovaloa, tai alueen 3 valaisimia, niin eipä muuta tule mieleen, kuin hehkulangalliset lamput, mutta saahan erikoiskäyttöön myydä hehkulamppujakin vielä ja saunakäyttö on kyllä erikoiskäyttö. Eri asia sitten on, että kuka niitä alkaa kuluttajille myydä nimenomaan tuohon käyttöön aika pienillä markkinoilla, vai alkaako kukaan.. Varminta on hankkia nyt hyvälaatuisia halogeeneja varastoon (Philips ei näissä paras) Vielä kun käyttää niitä himmentimellä, niin kestävät vuosia.
Alueella 2 saattaa normaalikin Led vielä toimia jonkunaikaa.

Mitä tulee CRI:iin, niin lähes poikkeuksetta kaiki perushyvät Ledit ovat 80 luokkaa, mikä riittää tietona kuluttajalle. Todellisuudessa se ei kerro kuitenkaan koko spektrin laadusta yhtään mitään, koska jotkut värit voivat toistua hallitsevasti ja toiset eivät lainkaan, ja silti CRI voi olla hyvä. Erityistä värintoistoa haluttaessa kannattaakin unohtaa koko CRI.
Myös jotkin himmennystavat vaikuttavat spektriin. Esim virran laskeminen muuttaa jonkinverran Ledien värintoistoa ja sävyä. Pulssimodulaatiosäätö taas pitää nämä lähes muuttumattomina, koska tehoa ei rajoiteta, vaan katkotaan. Tämä onkin hallitseva säätömenetelmä kiinteissä Led asennuksissa. Ongelmaksi tulee kuitenkin taajuudesta johtuvat häiriöt suuremmilla tehoilla. Ns. Triac himmennyksen Ledien ohjaustapaa en tiedä, enkä miten se vaikuttaa värintoistoon, mutta muuten kyseinen tapa on huono verkon haittavaikutuksiensa takia. Toisaalta tavallisiin valaisimiin sopivaa toista himmennystapaa ei vielä ole markkinoilla.
26.08.2016 21:23 <Make> Vielä vähän haastavampi kohde on uuni. Ei ole uuneissa tainnut näkyä muita kuin hehkulamppuja. Eihän sellaisten laitelamppujen myyntiä olla kieltämässäkään.
27.08.2016 10:59 <Jouko> Mulla oli saunan katonrajassa, suljetussa Enston valaisimessa, testissä vanhempi halpisledi tuossa aiemmin kesällä, niitä ensimmäisiä jossa jäähdytysprofiili ulkokehällä. Mitään vikaa siihen ei parin kuukauden jaksolla tullut ja edelleenkin toimii, vaikka mittasin siitä parhaimmillaan yli +80C lukemia...
27.08.2016 11:02 <Jouko> Mikä noissa ledien painoissa on muuten muuttunut kun nykypäivän ledit ovat liki höyhenen keveitä vielä parisen vuotta sitten myynnissä olleisiin? Hyötysuhdeko kehittynyt?
27.08.2016 13:46 <RicuP.> Voi olla, että kestääkin jonkinaikaa, mutta ei se hyvää tee.

Led lampun painoon vaikuttaa varmaan eniten jäähdytysrivan koko. Vanhemmissa Ledeissä se tosiaan peitti puolet lampun koosta siksi, että haluttiin ajaa Ledejä kovemmilla virroilla, että saadaan Led lamppu pienikokoiseksi ja kaikki teho irti silloin vielä heikkotehoisista Ledeistä, jolloin ne kuumenivat melkoisesti.
Lisäksi elektroniikka on usein myös valettu umpeen, joka lisää painoa.
Nykyään Ledejä ajetaan melko maltillisilla virralla, koska niiden hyötysuhde on parempi ja käyttötunteja saadaan lisää. Näin Ledien lämpökuorma vähenee ja jäähdytykseksi riittää paljon kevyempi ratkaisi jopa lampun kuoren sisällä.
Painavampi Led lamppu ei välttämättä ole yhtään parempi, kuin kevyt. Kannattaa vertailla käyttötunteja ja lm/W lukemaa. Hinta tai "laatubrändi" ei ole aina laadun mittari, vaan ominaisuudet. Esim eräiden "laatumerkkien" lamput voivat olla moninkertaisia hinnaltaan ja silti käyttötunteja 15-20 000h vähemmän kuin pienemmän toimittajan ei merkkituotteet. Olen kysynyt tähän syytä eräältä brändiltä. Vastaus oli ympäripyöreä ja että heillä on 2v takuu. Takuu on 2v halvemmillakin lampuilla, vaikka sitä ei aina mainita... Joka tapauksessa hyvän 30 000h, 100lm/W luotettavan Led lampun saa jopa 2e hintaan.
01.10.2016 18:15 <RicuP.> Nyt kuulin eräältä Led lamppujen edustajalta semmoista juttua, että nyt kannattaisi hankkia hyviä Led lamppuja jemmaan, vielä kun niiden käyttöiät eivät ole yleisesti laskeneet. Tulevaisuuden suunta on nimittäin se, että käyttöiät laskevat jopa 10 000h alapuolelle lähivuosina. Valitettavasti tuntuu, että ainakin Airam on tämän kehityksen omaksunut ainakin perus Led lampuissaan, joissa käyttöikä on tyypillisesti vain 10 000- 15 000h luokkaa. Onhan tämä toki parempi perus hehkulamppuihin verrattuna, mutta huono, kun huomioidaan että ammattikäytön hehkulampuillakin päästään nykyisin yleisesti 25 000h lukemiin.

Eli nykyisin yleisesti myytävät hyvät yli 25- 30 000h Led lamput siirtyvät "ammattilaatuun" ja kuluttajien "merkkituote" maitokauppalamput ovat 10 000h tai alle.

Tätä huonoa kehitystä jarruttaa vielä tietyt hyvät pienemmät lampputoimittajat, joiden myyntivaltti on edullinen hinta ja pitkä käyttöikä, jolloin kilpailijat eivät ole uskaltaneet lähteä laskemaan käyttöikää kovin laajasti.

Tulevaisuuden suunta on myös ns. Filamentti Led lamput, joiden etu on täysin hehkulamppumainen ulkonäkö ja valonjako. Ne ovat usein myös edullisempia valmistaa ja lumen/W on parempi, jolla niitä etusijassa tullaan markkinoimaan kuluttajille käyttöikä sivuseikkana. Rakenne on kuitenkin semmoinen, ettei sillä päästä kovin pitkiin käyttötunteihin jäähdytyksen minimaalisuuden vuoksi perus Led tekniikalla. Käyttöiät ovatkin niissä nykyisin tyypillisesti 15- 10 000h tai alle. Niissäkin vain tietyt hyvät toimittajat lupaavat kuitenkin >30 000h ikää.

Hyvällä toimittajalla ei läheskään aina tarkoiteta suuria "laatumerkkejä", vaan toimittajia, joiden tuotteilla on hyvät ominaisuudet, eli käyttöikä vähintään 25 000h ja lumen/W >80 + hyvä hinta. Tunnettu merkki ei automaattisesti takaa lampun parempaa laatua verrattuna pienempien toimittajien merkkeihin, jotka ovat usein kuitenkin edullisempia ja parempia. Tunnetut isot merkit ainoastaan määräilevät markkinoita, kuten Osram teki aikoinaan. Tämä case tunnetaan nimellä Hehkulamppuhuijaus, jossa käytettiin suuren yhtiön valtaa.

Itse en osta alle 25 000h lamppuja, vaan mielummin >30 000h ja lm/W 80 tai yli.
Näillä ominaisuuksilla vaikkapa 1050lm/ 11W 30 000h suuren merkin tuotetta on turha edes etsiä marketin hyllyltä, saatika edullisesti.
01.10.2016 22:32 <Make> Ei yllätä, että ledien kesto vastaa kohta hehkulamppuja. Airamilla laadunvalvonta pettää, ja kestäviä tavaroita pääsee välillä käyttöön. Työpaikan WC:ssä kesti Airamin hehkulamppu varmaan 4-5 vuotta! Nyt se lopulta paloi. Valaisin on ajan tavan mukainen tupla lieriökuvullinen: http://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?album=2533&pos=26&pid=72097 Toisen puolen lamppua oli vaihdettu tuossa ajassa monta kertaa...
02.10.2016 20:22 <Make> Airamin ledejä näkyy olevan monen tasoisia. Airam Decor ja Megaman Basic- sarjoille luvataan tuo 10000- 15000 tuntia, muille 25000. Näin 2014-15- esitteessä.
24.10.2016 01:43 <RicuP.> Minkähänlainen on Led Energien Led plafondi valaisin 15W 1200lm? Tuntuu saavan melko edullisesti. Olisi yksi huone, johon tarvitsisi 8kpl 1000lm valaisimia. Olen miettinyt, että kannattaisiko sortua kiinteillä ledeillä oleviin valaisimiin, kun vastaava yläpuolelta suljettu, vaikka Alppilux Alunette E27 on reippaasti kalliimpi..
29.10.2016 22:56 <Make> Vai siihen on tultu, että kiinteät ledit ovat halvempia... Ei ole tuosta kokemusta.
30.10.2016 02:28 <RicuP.> Noniin. nyt on kokemusta... Hankin yhden 15W "1200 lumenia" olevan valaisimen.. Kaverin omatekoinen lumen -mittari näytti 872lm.. Ja ei todellakaan näyttänyt silmämääräisesti vastaavan edes 1000lm lamppua...
30.10.2016 20:40 <Make> Noniin. Voiko noihin muidenkaan ledituotteiden ilmoitettuihin arvoihin kuinka paljon luottaa...
31.10.2016 19:21 <RicuP.> Näyttää, että ainakin joissakin malleissa on ilmoitettu melko yläkanttiin.. Tuon oikea valmistaja www.eupple.com ilmoittaa valotehoksi 1100-1200lm ilmeisesti Kelvin arvosta riippuen. Kuitenkin tuo on lämminsävyinen, joten lumen olisi alin ilmoitettu..
Myös saman merkin myymälle 18W Led Paneelivalaisimelle ilmoitetaan 1340lm ja 30 000h Oikea valmistaja www.hzjyec.com ilmoittaa 1230-1300 taas K -arvosta riippuen ja 20 000h..
02.11.2016 21:04 <Make> Onkohan se tuo Eupple XD7201: http://www.eupple.com/productdetail.asp?id=834 Kupu on sentään PMMA eikä PC, ehkä ei kellastu... Liitäntälaite on mukava kaarevan mallinen. Elkot ovat kiinalaisia Aishi-nimisiä. Myös PE- liitäntä löytyy "turvallisuuden varmistamiseksi".
02.11.2016 21:59 <RicuP.> Joo, sama mutta kuvussa ei tuota koristeraitaa. Runko on kuitenkin sama, paitsi että vain yksi Led rengas. Kupu näyttää hävittävän melko paljon valoa, vaikka on ihan ohutta "kalvoa". Eniten tuossa epäilyttää tuo liitäntälaitteen kestävyys ja vähän näyttäisi siltä, että tuohon ei tietenkään saa mahtumaan uutta tavallisen muotoista..
Kuvissa näkyy hyvin tehtaan tuotantoa. Selvisi, että Eupple ei olekaan valmistaja, vaan Guangdong Fortes Lighting, jonka FTS logo löytyy Led renkaasta. Sitten taas Led Energien kilpi on yllättäen valaisimen takana pohjassa. Tässäkin lukee "Valmistaja: Blue Import" taas Airamin malliin..

Noita "kultaisia" Aishin konkkia näkyy käytettävän myös testiksi ostetussa Led Energie 12W Paneelivalossa ja muunkin merkkisissä E27 Led lampuissa ym. aika useasti. Onkohan hyvä merkki, ainakin toistaiseksi ovat kestäneet.
03.11.2016 21:38 <Make> Liitäntälaite vaikuttaa aika keksinnöltä...
Aishin konkkia tosiaan näkyy lähinnä valaistustuotteissa, eikä ole konkkavikoja tainnut olla.
04.11.2016 16:31 <RicuP.> Eilen näin Kärkkäisellä oli kaikki kolme kokoa esillä, 15W, 18W ja 24W. Kaikki olivat eri sävyisiä, vaikka sävyn pitäisi olla sama 3000k. 15W oli lähinnä 3000k, tai hieman yli, 18W valo oli vähän oudon vihertävä ja 24W oli taas melko keltainen, lähempänä 2500k.. Ei ainakaan tasalaatuista kamaa ole..
04.11.2016 20:53 <Make> Hintaluokan ominaisuus sävyerot... Vihertävää valoa näkyy joissain ainakin Philipsin katuvaloissa, ovat tosin 4000K.
19.11.2016 15:07 <Make> Airamilla näköjään on saunaled, max ympäristölämpötila +60C: http://www.airam.fi/pro/valonlahteet/tuote/6547/ Eipä se vaan kovin pitkälle vielä riitä.
19.11.2016 16:14 <muhentaja> Jep, tuolla sivullahan sanotaankin että matalalla oleviin saunavalaisimiin. Edellisessä kämpässä oli saunan valaisin lauteiden alla, semmoiseen tuo varmaan kävisikin.
19.11.2016 20:34 <RicuP.> Kunnon saunalamppu edelleen puuttuu ja sitä tuskin Ledeillä saadaan aikaan. 125C pitäisi ainakin kestää.
20.11.2016 18:38 <Jouko> Saisiko muutaman esimerkin että mitä myyntimerkkejä nämä "tietyt hyvät pienemmät lampputoimittajat" (RicuP 1.10.) sitten ovat, joiden led-lamppuja kansalaisten soisi valitsevan ostoskoriinsa? Isot A ja O tuntuvat nykyisellään hallitsevan markettien hyllyvalikoimaa..
20.11.2016 21:15 <Make> Iso A tuntuu varsinkin olevan joka paikassa.
21.11.2016 00:54 <RicuP.> No, mitä itse olen testaillut, niin perus E14-E27 lamppuna voisin suositella Electrogear merkkiä. Kokemusta on niistä nyt vuoden ajan ulkovaloissa ja saman verran sisäkäytössä, eikä mitään ongelmia ole ollut. Hinta/laatu suhde näyttäisi olevan kohdallaan ja käyttötunteja luvataan tuplasti A:han verrattuna.
Toinen hyvä merkki on HEHQ jolla myydään hehkulampun kaltaisia filamenttilamppuja. Merkin 6W lampusta on kokemus n. 3kk palanut melkein yötäpäivää parvekkeella, myös pakkasessa. Sammutettu on välillä pakkasella tunnin ajaksi ja sytytetty taas uudelleen. Ei ongelmia, mutta luvattu käyttöikä lyhyempi.
Myös Energy+ filamenttilamput on olleet jo vielä pidemmän aikaa käytössä tutun olohuoneessa ilman ongelmia.

Sitten, jos himmennettävää haluaa, niin yllättäen Ikea on osoittautunut erittäin hyväksi edulliseksi vaihtoehdoksi. Kolmatta vuotta on ollut päivittäisessä 'testissä' 13W ja 10W lamppuja täysin ongelmitta. Bilteman 6W himmennettävä filamentti on myös testissä ollut pari viikkoa. Ei vielä vikoja.

Sitten niitä, mitä en suosittele on ainakin Led-Energie ja Led Max E -kantaiset lamput. Niissä ei vaan tunnu kestävän liitäntälaitteet muutamaa viikkoa pidempään. Tähän kategoriaan menee myös Electrogear GU10 himmennettävä 6W harmaarunkoinen malli. Se on kuulemma vanha malli, joka on korvattu uudella valkorunkoisella versiolla, josta ei itellä vielä kokemuksia.

Onhan A, O, MM varmasti myös ihan hyviä, mutta ominaisuuksiin nähden melko kalliita, ja himmennettävien kanssa on ollut ongelmia, esim. A ei himmene tarpeeksi ja saavuttaa maximin hyvin pienellä säätöalueella. O ei syty täysin himmennettynä. MM ei himmene tarpeeksi, vilkkuu max säädöllä.
Ikea on pomminvarma himmennettävä. Sitä on nyt testattu kahdella ABB:n, Schneider, Etman, Malmbergs, Helvar, Johdoton, VLM perus himmentimillä ja kaikilla toimii täysin samoin moitteettomasti, myös himmentimen Min tehon reilusta alituksesta huolimatta.
21.11.2016 21:05 <Make> Vai Ikeassa on varma himmennys. Mahtaisiko toimia Philipsin sarastusvalossa. Siinä kun prosessori ohjaa jotenkin triakkia optoerottimen välityksellä. Ainakaan Megaman esl ei toimi.
21.11.2016 23:06 <RicuP.> Tuossa on kyllä senverran monta erityyppistä ja eri tekniikoilla toimivaa himmennintä testattu, että voisin sanoa, että voisi toimia Philipsin virityksissäkin. Jäi mainitsematta, että vissiin markkinoiden halvinta Everflourish nimistä himmennintä testasin myös ja yhtä hyvä tulos tuli. Ikeassa on vaan semmoinen, että isompitehoiset esim yli 10W lamput ei himmene ihan niin himmeäksi, kuin pienemmät, mutta kyllä nekin melko riittävästi silti. Aika hyvää tekniikkaa käyttävät ja saa eri värilämpötiloillakin.
Tosin yllättäen myyjät ei siellä tiedä tuotteistaan mitään, kun kysyin, että miten himmeäksi menee, eli montako prosenttia on teoriassa mahdollista himmentää. Eikä sitten ollut näytillä olevissa lampuissakaan himmennintä, vaikka lamppu oli himmennettävä. Tästä kuittasinkin jollekin päällikölle silloin.
22.11.2016 20:23 <Make> Ei liene yllätys, että myyjien tietämyksessä on isoja eroja. Taitaa olla jäänyt esittelyteline päivittämättä.
24.11.2016 14:36 <RicuP.> 02.11.2016- "Me olemme valmistaja, koska lamput myydään meidän merkillä"...
27.11.2016 17:12 <Jouko> Citymarketin hyllyltä bongasin hiljattain Electrogearia huomattavasti edullisempaan hintaan viereisiin isoihin A ja O merkkeihin verrattuna. Näissä tosiaan kestoikää vaatimattomat 15000h, jopa alle. E:ssä taisi olla 25-30000h. Valitseeko sitten isoon merkkiin vuosien kokemuksella tyytyväinen kuluttaja uuden vastaavan, jää nähtäväksi.

Perinteiset hehku/halogen- ja energiansäästölamput valaisevat hyvin ympäriinsä, myös kannan suuntaan. Saisi ledeissäkin tuo parantua lisää, sillä perusmalleissa kannan taakse jää yleensä melkoinen varjo. Omissa kattovalaisimissa, missä lampun paikka on kyljellään, joutuu vielä em. lamppuja käyttämään juuri tuon varjostuksen takia..
27.11.2016 20:36 <Make> Filamentti- ledejä kaupataan juuri tuon valonjaon takia. Tiedä sitten, voiko niitä suositella rakenteensa (jäähdytys) takia. 1.10 ja 21.11 onkin jo ollut juttua.
28.11.2016 01:58 <RicuP.> Oon noita edullisempia juuri testaillutkin, että onko niistä mihinkään, mutta ei ole vielä ollut vikoja GU10 lamppuja lukuunottamatta. Tuntuu vähän, että isot merkit vetää itelleen melkoisen siivun vain nimensä vuoksi. Jos A tai O maksaa 6-8e ja sitä puolustellaan komponenttien laadulla, voin sanoa, että 8e:llä saa kilon laatukonkkia ja vajaan kourallisen epistar 2835 Ledejä. Eräs suuri yritys tekee yli 2 Miljoonaa Led lamppua kuukaudessa, joten osat ei taida maksaa sitäkään.
Hinnat karkaisi käsistä, jos kaikki ostaisi vaan A O P lamppuja. Vaikkapa A ei ole yhtään parempi spekseiltään, kuin halvemmat, vaan huonompi. Filamenttilamputkin ovat kalliimpia, vaikka niiden valmistus on yksinkertaisempaa ja halvempaa, kuin perus Ledin.

Hyvä puoli Electrogearissa on juuri se, että lampun pallo on pyöreämpi, kuin pelkkä puolikas. Näin valoa tulee jonkinverran myös taaksepäin, tosin ei kuitenkaan kovin paljoa.
Filamenttilamppua mainostetaan juurikin sillä, että valo jakaantuu n. 360*, mikä on pöty puhetta. Kun katsoo lamppua takaapäin kannan suunnasta, ei Led sauvoja näy kirkkaan lasin läpi missään, joten miten valo tulisi taaksepäin, kun sauvat ovat suipossa nipussa kannan takana.. Tässä suhteessa normaali E Led valaisee taakse kyllä todellisuudessa enemmän, mutta möllykkä jättää varjon. Filament, tai halogen ei jätä varjoa, koska lasi on läpinäkyvä, vaik ei valoa taakse tule sen enempää.
Sivullepäin ja takaviistoon filament toki valaisee paremmin. Valoa tulisi paljon paremmin myös taaksepäin, jos sauvat olisi leveämmällään lampun kannan vastakkaisessa päässä. Tilannetta parantaa myös valitsemalla mattapintainen filament lamppu, koska kirkas lasi ei säteile valoa kannan suuntaan, mutta matta säteilee.

Filamenttien jäähdytyksestä kuulin sen verran, että sisällä pitäisi olla kaasu, joka johtaa hieman paremmin lämpöä. Tiedä sitten onko, kun ei siitä mainita missään, saatika kaasun lajia. Lamppu on kuitenkin umpio, kuten hehkulamput.
Käyttöikää niissä on km. 15-20 000h, joka on paljon normaalia vähemmän johtuen jäähyn puutteesta. Led-energie ei mainitse käyttöikää ollenkaan... Flamenteissa hyötysuhde on kuitenkin parempi jostain syystä normaaliin verrattuna, tyypillisesti 100lm/W tai ylikin. Himmennettävissä yleensä huonompi. Muuten hyvä lamppu, mutta ei kovin suuritehoinen ja lyhyempi käyttöikä verrattuna normaaleihin Ledeihin. Kai siitä hehkun täydellinen korvaaja tulee loppupeleissä, kunhan kehittyy.
04.12.2016 23:11 <RicuP.> 21.11-16: Ikea joutui ottamaan suunnittelijalta Ruotsista asti selvää lamppujensa himmennysasteesta. Eli perus tieto ei ollut lähelläkään saatavissa.. Sanoivat, että heidän lamppunsa himmenee 5% tasoon, kuten "markkinoilla on standardina". Standardi? Itse olen ainakin huomannut, että ei ole minkäänlaista standardia, vaan kaikki himmenee ihan siihen tasoon, mitä nyt sattuu. Mutta kuitenkin, 1000lm Ikean lampun saa himmennettyä 50lm tasoon, joka vastaa noin neljää kynttilää. Totuus on aika lähellä tuota. Myymälässä nähtävillä olevien lamppujen himmennysmahdollisuus kysymykseen ei oteta kantaa..
Positiivinen yllätys oli, että lamput jopa suunnitellaan Ruotsissa, eli voisi toivoa elektronisen toteutuksen olevan paremmalla tasolla.
05.12.2016 18:51 <Make> Voisiko se alue riippua myös himmentimestä? Aika erikoista, jos tuollaisia suunnitellaan Ruotsissa.
06.12.2016 00:52 <RicuP.> Kyllähän se himmentimestäkin riippuu jonkinverran. Kokeilemalla vaan valitettavasti selviää, kun noissa on niin hitosti eroja, sekä lampuissa, että himmentimissä. Kuitenkin Ikea on toiminut samalla lailla kaikilla mun testaamilla säätimillä.
14.02.2018 23:37 <Jouko> Nyt saanee jo paremmin ympärille valaisevia led-/filamenttilamppuja, jopa kannan suuntaan. Isoilla P:llä ja O:lla hehkulampun näköinen maitolasimallisto, niissä ledit juuri ympärille säteileviä, kaikki vain 2700K...

Ylempänä mainitulla EG:llä nyt 100W hehkulamppua vastaava 1350lm ledi, 30000h. 3e hinta pistää edelleen hanttiin isoille merkeille. Muutama taisi jemmaan lähteä..
Samaisessa liikkeessä oli EG:n led-loisteputket hiljattain vaihtuneet arveluttavaan Led Max-merkkiin (21.11.2016), myyjä ei tiennyt syytä.
15.02.2018 18:19 <RicuP. > Ainakin O:lla on 4000K filamentti led. Semmoinen vieläpä himmennettävä tarttui Kärkkäseltä mukaan. Noh.. Kyllähän tuo toimii, mutta sävy ei ollut ihan sitä, mitä odotin. Valo on jotenkin "harmaata", laimeaa. Vertaa vaikka A:n Tubular 4000K lamppuun, niin Tubularissa on paljon elävämpi, kylläisempi valonsävy, jossa värit näkyvät paremmin. O jäi kyllä tuohon yhteen testikappaleeseen.

On ollut testissä juurikin sama EG led ja hyvin on toiminut useamman kuukauden. Ei tosin ollut niin tehokas, kuin odotin ja sävy on lämpimämpi, kuin 11W versiossa, vaikka molempien pitäisi olla 3000K.

EG 60cm 3000K putki on testissä toiminut hyvin.
Led Maxia en ole kokeillut. Se on Blue Importin halvin tuotemerkki. Blue importin Finelectro pitäisi olla paras tuon firman merkki. Sen 120cm putki on toiminut hyvin ja on ihan tehokaskin. Liekö käytännön eroa Led Energie putkeen, joka on myös tuon Bluen merkki. Tuon firman putket on kaikki 4000K merkistä riippumatta.
15.02.2018 22:13 <Jouko> O:n uusi maitolasi olikin Base Retrofit A60 806lm. Valotehokkuus siinä ja P:n vastaavassa tuntuu jopa aiempaa heikommalta kun valo säteilee tasaisemmin ympäriinsä aikaisempiin suoraan eteenpäin posottaviin verraten. Testasin noita töissä hiljan, vielä saisi vähän kehittyä..

Valonsävyssä näkyvä ero tullut myös havaittua mm. Airamin ja Megamanin ProLedeissä, 1055lm / 4000K. A:lla kupu muovia, valo näin kellertävämpi kuin lasikupuisella Megalla jossa puhdas valkea valo. Oliko Tubulaarin kupu lasia?

EG:ssä sävy selvästi lämpimämpi kuin 3000K, sama havainto myös valotehon osalta uudemman erän 1050lm ledissä vanhaan verraten.
Verrokiksi löytyi vielä marketin hyllyn perältä viimeisiä Airam Oivan säästölamppuja, valonsävy siinä jopa viileämpi kuin 3000K. Tähänastiset Oivat ihan toimivia olleet. Samassa oli myös Philipsin Softone esl-lamppuja jostain vuosien takaa, varaston nurkkaanko unohtuneet...
16.02.2018 20:32 <RicuP. > Mun testaama Osram filamentti oli Osram Led Superstar Classic A60 Dim, 4000K 806lm, valmistaja Ledvance GmbH, China. Sävy nyt on, mitä on, mutta valotehoa saisi olla myös enemmän.

Se Megaman Pro Led on sama, mikä oli ennen ensimmäinen Airam Pro Led. Ainoa Led, jolla näki oikeasti joskus muutama vuosi sitten. Tekniikkaa on kyllä varmasti päivitetyy ajan mittaan. Airam sitten vaihtoi toiseen malliin.
Tubularissa on kyllä ihan muovi kupu. Luulen, että ero löytyy itse Ledistä.
16.02.2018 22:19 <Make> Olen huomannut, että 4000 K säästö- ja ledilampuissa on monenlaisia näkemyksiä. Joku vihertää ja toinen on juuri ” harmaa”.
30.03.2018 21:21 <RicuP. > Olin aikoinaan hankkinut Led Energie - merkkisen kattovalaisimen, jossa alumiiniset renkaat kuvussa. Tuli nyt modattua se 3x E27 versioksi ja tehtyä jakorasian reikäjako, sekä tekemällä uudet läpiviennit keskelle. Lopputulos oli odotettua parempi. Valo on hyvin tasainen, kuten tosin oli ennenkin. Ainoa miinus on, että kupu syö valotehoa jokseenkin älyttömästi. Nyt siinä on 3x Airam 806lm 9,5W 4000K lamput ja vastaa noin silmämääräisesti yhtä 16,5W Airam Freytä.
31.03.2018 16:44 <Make> Ehkä voimakas himmennys juuri parantaa valon tasaisuutta.
08.04.2018 22:56 <Jouko> Hiljan vertailin yönkähmyssä noita uudempia EG:n ledejä (14.2.-18) ja vanhempaa erää keskenään (2016). Uusissa 11 & 14W yhtä kellertävä valo kuin vastaavissa hehkulampuissa, ja silti pakkaus lupaa 3000K.. Vanhempiin EG-ledeihin selvä ero, kuten aiemmin todettu. A:n 2800K ProLed aika hilkulla. Uudet EG:t olisi saaneet jäädä kaupan hyllyyn..

Plafondien maitolaseissa ollut huomattavia eroja, jossain 2x40W hehkut riitti hyvin, toisessa 3x60W ja silti jäi hämäräksi..
09.04.2018 11:18 <Topiax> Mistähän syystä hehkulampunkeltainen värisävy on tavoittelemisen arvoinen vielä LED-aikanakin? Itse olen ainakin kyllästynyt jo siihen kellertävään sävyyn, kun olen tottunut käyttämään päivänvaloputkia kotona ja led-aikanakin valitsen mieluimmin vähintään 4000K lamput.
09.04.2018 19:05 <RicuP. > On varmaan EG:n lampputoimittajalla vaihtunut led komponenttitoimittaja, tai on 2700K, mutta pakkaukseen on jäänyt 3000K, kun se on monen mielestä sama asia. Ite kyllä myös huomaan eron, enkä tykkää tuosta alle 3000K sävystä ollenkaan.

Topiaxen kanssa samaa mieltä. Jos ensimmäinen keksitty valonlähde olisi ollut vaikka loisteputki tai led, niin luulen ettei tuommoisia 2700-3000K sävyjä oltaisi ikinä käytettykään. Valmistajat olettavat, että ihmiset rakastavat tuota hehkulampun väsyttävää nuotionloimu sävyä ja sitä tuputetaan kaupoissa ensisijaisena vaihtoehtona.

Itellä on uuteen kämppään muuttamisen jälkeen vaihdettu jok ikinen lamppu 4000K lampuiksi. Perus marketista saatavat päivänvalolamput on yleensä 6500K,joka on jo turhan viileä mun makuun. 5500K olisi hyvä, mutta noita molempia saa aika heikosti. 4000K taas saa jokapaikkaan, niin siksi päädyin siihen. Lisäksi ledien kanssa viileämmät sävyt ovat parempia hyötysuhteeltaan ja niiden valmistukseen kuluu himpun verran vähemmän fosforia.
09.04.2018 21:09 <Make> Syksyllä yhteen paikkaan tuli Airam ”3000K” kynttilälamput. Myöhemmin huomattiin, että keltaisia ne ovat kuitenkin saman merkin vanhempaan 3000K kohdelamppuun verrattuna.

Sama täällä, että keltaiset valot kyllästyttävät. Korvikkeet taitavat olla keltaisempia kuin aito hehkulamppu itse. 4000K viileämpää en ole kuitenkaan kokeillut.
31.08.2018 22:55 <Make> Nyt sitten alkaa olla kierrekantaiset halogeenit historiaa, kuten 25.8.2016 on mainittu: https://yle.fi/uutiset/3-10377829
Jotenkin säästölamput eivät tunnu niin keltaisilta kuin ledilamput pahimmillaan.
19.10.2018 21:20 <RicuP. > Nyt on tuon EG:n 14W lamppu muuttunut "3000"K:stä pelkästään 4000K sävyiseksi, liekö on tullut palautetta keltaisuudesta. On nyt testissä semmoinen plafondissa, jossa kavereina Airam ja Osram 4000K, eikä mitään sävyeroa ainakaan kuvun kanssa näy.
20.10.2018 23:11 <Make> Varmaan mallit vaihtuvat niin usein, että pakkausmerkinnät eivät pysy perässä.
14.08.2020 13:05 <Jouko> Elegtrogearin 14W 4000K ledit hyvin kestäneet, viime vuonna nappasin Jkl Puuilon viimeiset 10kpl paketit, eipä sen jälkeen ole EG:n ledejä muidenkaan myymälöiden hyllyillä näkynyt, valtamerkkejä vain.
14.2. & 8.4.2018 mainitut EG:n lämminsävyiset ledit yhä hyllynkoristeena..
16.04.2023 17:44 <Make> Nyt Airam on laittanut filamenttilamppujen (A7GALZ) speksit aika koviksi: https://www.airam.fi/tuote/led-a60-830-806lm-e27-360-cl-4713908
3,8W, 806lm, 50000h, jopa 210lm/W

© Janne Määttä 2004-2017