<< ^ >>

IMG_0941.JPG

20 kV Jakeluverkko uudistuu - pylväsmuuntajaa korvataan puistomuuntamolla. Oulu 23.08.2006
Kuvaaja: Janne Määttä
Sijainti: N 65.02887° E 25.51959° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

13.03.2007 16:56 <Late> Vattenfall aikoo vähitellen tehdä tämän tempun kaikille muuntamoilleen. Uusia pylväsmuuntamoita Häme- Keski-Suomi- Pohjanmaa alueella ei enää nähtäne.
02.05.2011 22:34 <Jouko> Ihan hyvinhän voisi rengasverkkoon yhden kuluttajaliittymän muuntajalle tehdä kaapelipäätteet tuplapylväisiin, kuin alkaa kallista koppia siihen pakertamaan. Jo autosta poistumatta näkee muuntajan ja päätteiden kunnon ja pj-johdot voi lähteä samasta tolpasta. Kuitenkin kallioisilla seuduilla joudutaan ilmajohtoa (Pas, riippu ym.) tekemään, jos maanomistaja pysyy tiukkana mahdollisesti esitetyistä kiertoreiteistä jne.
03.05.2011 15:27 <Late> Kiinnostaisi tietää rakennetaanko maaseudunkin kaapeliverkko renkaaksi, vai tyydytäänkö vain kaapeloimaan nykyisen muotoinen tähtiverkko? Rengasverkko harvaan asutuille seuduille saattaisi tulla hinnakkaaksi, mutta olisi puolestaan mahdollisissa häiriötilanteissa helpompi.
04.05.2011 00:47 <Mikko Koho> Maakaapelihaara ilman varasyöttömahdollisuutta on muistaakseni n. viisi kertaa hitaampaa korjata. Ja kuka osaa ensin suurjännitegenulla "ampua" kaapelista vikapaikan esiin, sitten kaivaa montun auki ja tehdä jatkon/jatkot. Niidenkin tekeminen periaatteessa onnistuu jos ohjeita tarkasti noudattaa mutta käytännössä ainakin päätteillä niitä usein tekeväkin saa vikaantumisprosentit aika korkeiksi jos hosuu vaikkapa lähestyvän viikonlopun takia. Voi olla ettei kaikilta asentajilta onnistu vaikka muuten olisivatkin päteviä päivystäjiä. Ja ilman päivystystä voi unohtaa apuvoimien tulon. Joskus saa koko konkkaronkan liikkeelle, joskus voi olla että juuri ne ketä tarvittaisiin ovat kännissä/toisella puolella Suomea/ei tavoitettavissa/tai muuten vain ei-käytettävissä. Sama homma vaikkapa palokuntapuolella jos ei ole maksettua päivystystä.
04.05.2011 17:04 <Mika Bister> Hidastahan se kaapelivikojen korjaus on. Eikä syksyaaltogeneraattoritkaan vielä ole ihan verstaan nurkissa lojuvaa vakiokamaa. Yleistynevät kuitenkin kaapeloinnin lisääntyessä.

Asennettaessa kaapeli huolellisesti, vikoja tulee kuitenkin hyvin vähän. Kaapelointi on kallis investointi, joten maaseudun kaapeloitua rengasverkkoa tuskin tullaan näkemään.

Virhe päätteessä tai jatkossa saattaa tulla esille vasta kun kaapelia kuormitetaan enemmän. Asennus- tai valmistusvirhe eivät ole kuitenkaan ainoat kaapeliverkkoa uhkaavat tekijät. Mitä enemmän maan alta löytyy valokuituja, vesijohtoja sekä tarpeellisuudeltaan eri tasoisia kaapeleita, sitä enemmän myös vahinkoja sattuu kaivaessa.
04.06.2011 12:59 <Jouko> Eipä tällä tontilla näy muita rakennuksia nykyään kuin tuo muuntamokoppi. Kuvan ilmajohdon suuntaan (Laanilaan) on vielä pylväitä jäljellä joissa oli vuosinaulat -88, että niin lienee kai tämäkin ollut.

© Janne Määttä 2004-2017