<< ^ >>

DSC_0135.JPG

230 V Varjo katossa hävisi.. Lamppuna muovikantainen Airam Led 4000K 806lm. Tämä johtuu siitä, että valkoinen valoa heijastava kupu ylittää kantaosan reunan ja siten valaisee myös taaksepäin. Kuinkas nyt suu pannaan filamentin keksijät??
Edellinen ja tämä kuva otettu samoilla asetuksilla ja valotuksella. Lampuissa sama valomäärä ja sävy. Vuodelta 2018. Jossain 18.02.2018
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

24.02.2018 21:20 <Make> Sävyssä taitaa olla taas käytännössä eroa, kun kuvissa on selvä ero.
27.02.2018 16:36 <RicuP. > Niin on. Tämä Airam on minusta puhtaampi 4000K, kuin tuo toisen kuvan Osram, jonka sävyn jo haukuinkin jossain kommentissa. Kuitenkin myös tässä Airamin A60 kupuisessa ja saman merkin Tubular lampussa on myös sävyero, tosin sitä ei noin selkeästi huomaa. Jostain syystä tykkään Tubularin valosta enemmän. Liekö ero sitten spektrissä. Myös O:lla on Tubularin tyyppinen lamppu Led Star Stick 77.
27.02.2018 21:40 <Make> Jossain olen huomannut kanssa sellaista "harmaata" valoa. Ainakin kellastunut kupu tekee 4000K valon oudoksi.
Valaisin ei taida olla Airam Maalarinlamppu vaan varmaan itsetehty. https://www.hongkong.fi/fi/tyokalut-ja-nikkarointi/sahko-ja-lvi-tarvikkeet/sisavalaisimet/muut-valaisimet/airam-e27-maalarin-valaisin/p/2780664/
27.02.2018 22:51 <RicuP. > Kellastunut kupu saa 4000K:n vähän 2700K:n sävyiseksi. Kun raottaa kupua, valon eron huomaa heti.

Joo, valaisin on itse tehty. Kanta vedonpoistolla ja lk 2 valaisintulppa johdolla. Noita tein toista kymmentä. Käytettiin työmaavaloina puolivalmiissa asunnoissa. On hyvä, voi ripustaa sähköputkesta tehdyllä sauvalla, mahtuu pieneen tilaan, sekä tehoakin tarvittaessa piisaa ja hinta ei kirpase.
Tuossa on nyt keikkunut keittiön katossa viime kesäkuusta asti. Odottaa, että saan valaisinpaikan siirrettyä ja uuden valaisimen. Tuo paikka on ihan älyttömästi keittiön yläkaappien edessä. Pari metriä sivuun, niin on pöydän päällä.
05.03.2018 21:13 <Make> Taitaa mennä poraushommiksi, jos aikoo uppoasennuksena tehdä. Olen huomannut, että keittiön valopisteet ovat monesti oudossa kohti. Varmaan se vaan laitetaan ”johonkin”.
23.03.2018 20:22 <RicuP. > Tämä on kyllä asennettu niin, että ei ole sinnepäinkään, missä pöytä voisi olla. Ok - taloprojekteissa jos laittaa keittiön valopisteet kuvien mukaan, niin sanomista tulee. Niinpä ollaan tehty niin, että annetaan isännälle tussi, että merkkaa höyrysulkuun että mihin sen haluaa. On sitten oma asia, jos on väärässä paikassa. Voihan toki koukkukansia laittaa useampi, jos siltä tuntuu.

Tuon uuden paikan meinasin tehdä niin, että poraan kaapelin holvin sisään, eli 16mm reikä uuden valopisteen kohdalle ja karvi tuohon ja AK 1 päälle.
23.03.2018 20:24 <RicuP. > Nyt tuossa muuten roikkuu 100W sekavalo.
24.03.2018 22:43 <Make> Sattuiko asukkaille tulemaan sähkökuvia? Jos se on laitettu kuvan mukaan... Suunnittelijalta jos kysyy, se on vaan jäänyt väärään kohti.
25.03.2018 10:33 <Keijo> Ok-talo projekteissa valaistus-suunnitelmat tuntuu olevan lähes aina suuntaa antavia. Antaa asiakkaan itse merkata kaikki valaisimien paikat niin ei voi ainakaan sähköasentajalle valittaa, että on väärissä paikoissa. Moni asiakas ei myöskään nykyään ymmärrä sitä, miksi vaikka keittiöremontissa pelkkä sähkötyön osuus saattaa tuntitöinä maksaa yli 500€ + siihen vielä tarvikkeet. Led-nauhoja ja vaikka minkälaisia rosteri kulma pistorasioita pitäisi saada asennettua, mutta ei tietenkään saisi maksaa mitään. Moni vielä vertaa, että eihän tuo meidän talon sähköurakka maksanut paljon mitään 80-luvun alussa, kun tavan makuuhuoneessa oli se 2 pistorasiaa ja yksi valopiste keskellä kattoa. Nykyään saattaa parhaimmillaan olla pienessä makuuhuoneessa spot valoja,erillinen kattovalopiste, led-nauhat ikkunan yläpuolella ja pistorasioita, antenni ja atk-pisteitä joka seinällä, jopa lattiarasioinakin. Sitten vielä taloautomaatiot ja lämmitykset päälle ja ihmetellään kun sähkötyöt maksaakin enemmän kuin se 10 000€. Mitenkäs paljon nykyään putkitetaan tavan ok-taloja? Minä en ole työurani aikana yhtään ok-taloa putkittamalla tehnyt, kaikki tehdään putkettomalla, kytkinhaaratkin kun vetää mmo 7x1,5 niin ei karvat lopu ja muutamia varaputkia sinne tänne mihin tarvitsee.
25.03.2018 19:51 <Topiax> Sallitaanko sekavalolamppu asentaa kanta ylöspäin?
26.03.2018 19:50 <Make> Ainakin Philipsin 100W ja 160W sekavalolamppujen polttoasento on pystysuora +-30 ast kanta ylös tai alas.

Noista rosteri kulmapistorasioista ja muista nykyjutuista tuli juuri kokemusta... Budjetti ei ollut tiukka, joten sinne tuli tuollaiset Limente Mini- rasiat: https://www.limente.fi/fi/pistorasiat/976-limente_mini_2.html En tiedä, mikä noissa on niin ihmeellistä normaaleihin verrattuna. Oli ne kohtuulliset hyvät asentaa, mitä nyt yhden liitinpalikan PE- jousiliitin ei pitänyt!

Tuolta on tulossa myös ledilista pöytävalot, saa nähdä millaisia ne ovat... Perinteiset "halot" olisi varmaan asentanut jo moneen kertaan samassa ajassa.

Ja integroitu liesi, miten käyttö eroaa siirrettävästä? Oli hieman tarkalla, ettei uuniosa ottanut liesirasiaan kiinni+ uuni tarvitsi vielä pistorasian taakseen.
26.03.2018 21:35 <Topiax> Minäkin olen yhden sekavalolampun säästänyt ja säilyttänyt vähän niinkuin talismaanina. Se on ulkovalossa, kanta ylöspäin asennettuna. Ani harvoin tulee se sytyteksi kuitenkaan.
27.03.2018 21:34 <RicuP. > Lamppu on Philips ML jostain - 90 - luvulta. Niitä on museoituna mulla muutama, että voi tuota yhtä nyt poltella.

Noista Ok - talojen sähköistä, että eipä niitä juuri putkiteta, ellei sitä erikseen haluta. Ei myöskään kerrostaloissa. Itellä on kuitenkin ollut tapana putkittaa atk ja antennipiuhat, sekä kiukaan ohjauspaneelin kaapeli, ym. Ihan siltä varalta, että niitä joutuu joskus uusimaan. Valaistusryhmän syöttö ja kytkimet on fiksua vetää ainakin MMJ 5x kaapelilla, jos jotain ohjauksia myöhemmin halutaan. Perus urakkahommissa näin ei luonnollisesti tehdä.

Noista sähkösuunnitelmista ja etenkin valaistussuunnitelmista huomaa välillä, ettei kaikkea ole ihan loppuun asti mietitty. Esimerkiksi makuuhuoneessa ei pitäisi olla sängylle paistavaa valaistusta, tai kohdevaloja muuta kuin katseesta poispäin. Pahin esimerkki on keskelle huonetta laitettu valopiste, jossa avoimet, rajaamattomat kohdevalaisimet sojottaa joka suuntaan. Epäsuora valaistus on makuuhuoneessa kuin kotonaan. Kohdevalot vain kohteen valaisuun, eikä yleisvaloksi. Hyvä kohdevalo on rajattu eli lamppu on tarpeeksi syvällä häikäisyn estämiseksi.
Toinen huono esimerkki ovat nämä "seinänpesijät" porrasvaloina. Kun tulet ylös portaita, ylimmät valot paistaa silmiin.
Hyvä valaistus syntyy useasta eri valopisteestä eripuolilla kutakin huonetta. Niillä saadaan kuhunkin tilanteeseen sopiva valaistus ja tunnelma. Nämä muodissa olleet "linnunhäkin" näköiset viritykset, joissa paljas lamppu sisällä ovat valaistuksen laadun kannalta painajaismaisia. Semmoinen keskellä kattoa ainoana valona ei toteuta mitään valaistussuunnittelun perusajatuksia.

Onneksi niistä perinteisistä keitiön työtason alle tulevista "halko" valaisimista ollaan pääsemässä eroon. Niissä valo tulee yhdestä pisteestä osittain katsetta vasten ja kädet, ym esineet varjostavat sitä. Valo myös paistaa ikävästi vaikka keittiön pöydän ääressä istuttaessa.
Keittiön työtasovalaistus tulisi tehdä vaikka juuri Led listoilla, jotka kiinnitetään kaappien alle niiden Etureunaan. Näin valo on katseen suuntainen, eikä sen eteen tule varjoja. Tuolla Limentellä valolistoja voi lisäksi kallistaa, että valo voidaan rajata vain pöydälle, eikä lattialle. Listoista lähtevät ohuet johtimet viedään seinän viereen, josta kaappien takaa yläsokkeliin, tai maustekaapin taakse muuntajalle.

Keittiön työtason pistorasioissa en asentaisi niitä kaappien pohjaan, koska mustat laitteiden johdot silloin retkottaa pitkin välitilan seinää. Käyttäisin tasoon tulevia "saarekepistorasioita", kannen alle asennettavia, tai pitkittäisen tasossa olevan kotelon "maustehyllyn" alle tulevia.
28.03.2018 21:14 <Make> Ok-talojen keskuskuvista ainakin huomaa, että suunnitelma ei ole kovin valmis vielä siinä vaiheessa. Välillä sinne vielä tulee KNX ja muut herkut.

Perinteiset halot lienevät ainakin halvimmat ja helpoimmat asentaa.
Ala-asteella vm. 1983 oli luokissa tiskipöytä ja työvalo oli kaappien etureunassa oleva ehkä Ornon loistevalaisin. Eli asennustapa ei liene kovin uusi keksintö, mutta harvemmin kai käytetty. 2005 remontoidussa keittiössä on kai T5- loistelampuilla olevat ~3x5 cm kokoiset listavalot kaappien etureunassa.

Kaappien sisään tulevissa pistorasioissa on mukavaa, kun kaapin takalevy ei tullutkaan seinään kiinni, kuten ennen oli. Tarvitsi sitten vielä korotusrenkaita.
29.03.2018 17:28 <RicuP. > Kyllähän tuo kaapin etureunaan kiinnittäminen on vissiin melko vanha keksintö. Aina vaan ei ole ollut tarjolla riittävän matalaa valaisinta siihen tarkoitukseen. Ensimmäisiä tähän tarkoitettuja valaisimia ovat olleet esim. Lival Hyöty, joka on litteä. Ne halkovalot on asennettu takareunaan esimerkiksi siksi, että niissä on pistorasia, että muuten siitä lähtevä johto olisi tiellä.
Kokemuksesta voin sanoa, että erillisiä pistorasioita ja kaapin etureunan valoja asentelee ihan mielellään verrattuna siihen, että olet kymmeniä halkovaloja kiinnittänyt ja kytkenyt selkä ja niska väärällään..

Yleensä, tai ainakin meillä on ollut tapana asentaa kaapin sisään uppopistorasiat jo ennen kun kaapit asennetaan. Keittiömies sitten tekee reijän takalevyyn, johon tulee ihan tätävarten valmistettu kaulus. Rasiat on vaan sata kertaa helpompi asentaa etukäteen. Tuota korotusrengas versiota olen kyllä myös nähnyt. Ongelma vaan on siinä, että takalevyn reikä tulee mitata tarkkaan, että kaluste peittää sen.
29.03.2018 21:32 <Make> Nuo koulun valot oli jotain 8x8 cm kokoiset peltiset, prisma pleksi pohjassa. Etusivulla oli kytkin ja pistorasia. Oliko nuo sitten johonkin opetuskäyttöön enemmän ajateltu.

Täällä kaappien pistorasiat ovat juuri suoraan seinässä ja muovinen kaulus ympärillä, vaikka takalevyt ovat seinässä kiinni. Olisi nuokin voinut laittaa etukäteen, kun olisi tiennyt tuollaisen jutun. Kaappimies oli kyllä tehnyt reiät tarkasti.
29.03.2018 22:22 <qwerty1> Kylläpä kerran turhautti oikeen urakalla, kun kävin laittamassa asiakkaan keittiökaappien etureunaan led nauhat. Viimeisen päälle laittelin kaikki ja asiakas tykkäsi. Viikonloppuna kalustemies oli käynyt laittamassa puuttuneet välitilan taustalevyt, joissa oli vaalea kuviointi. No, maanantaina asiakas soitti ja sanoi, että kun valot on etureunassa niin välitilan levyn hieno kuviointi ei näy, vaan levy näyttää täysin valkoiselta valon takia. Kävin sitten purkamassa kaiken ja siirsin led nauhat kaapiston takareunaa vasten siten, että valo näyttää levyssä olevan kuvioinnin. Turhaa työtä mutta asiakkaan kukkaroon tuommoiset aina sattuu enemmän.
30.03.2018 13:00 <RicuP. > Kerran eräällä asukkaalla uusi astianpesukone reistasi, ei käynnistynyt ja vikis laukoi. Oli soittanut Siemensin ukon paikalle, joka oli todennut, että kone on ehjä ja että "pistorasia vuotaa". No asennuksilla takuuta vielä oli ja minä sitten paikalle tutkimaan ja olihan siinä jotain hämärää. Työtä vaan hidasti se, että rasialle oli tehty takalevyyn vain n. 70mm pyöreä reikä ja koko rasia oli sen takana. No sitten rautasahan terällä ja pihdeillä nakersin reijän isommaksi, että sai kannen auki. Rasiassa oli N ja PE mennyt ristiin ja laskua tuli Siemensin ukolta, kun kone olikin ehjä.

Tuommoisissa kohteissa, mihin tulee joku tehosteseinä, olen laittanut kevyemmän led nauhan sinne takaseinälle, jota voi sitten käyttää erikseen itse työvalonauhasta. Seinän pinnan kuvioinnit tosiaan näyttää hyvältä, kun pintaa pitkin tuleva valo luo kontrastia. Himmenninkin on noissa ihan hyvä ominaisuus. Saa Push dim muuntajia, joihin vain lisätään palautuva nappi.
30.03.2018 15:53 <muhentaja> Eikös pistorasiatesterin pitäisi käyttöönottotarkastuksessa joko ilmaista tuollainen kämmi tai laukaista vikuri?
30.03.2018 18:29 <RicuP. > Ei se normaali sukotesteri tuosta viasta tiedä mitään. Testerin vikiksen testinappia painettaessa vikiksen ei pitäisi laueta tuolla kytkennällä, mutta sitä eivät yleensä painele joka rasian kohdalla.
30.03.2018 19:34 <RicuP. > Tuosta valaistussuunnittelusta tuli mieleen, että pari vuotta sitten oli melko hulppea rivarikämppä työmaa. Yhteen asuntoon oli palkattu jonkun valaisinliikkeen valaistussuunnittelija. Lopputulos oli se, että keittiön tason ja epäsuoran yläkaapin valo olivat eri sävyä 3000 ja 4000K ja sellaisiksi jäivät. Makuuhuoneen korkeiden ikkunoiden eteen oli suunniteltu muistaakseni epsanjalaiset Arkos Lightingin led valaisimet, joilla oli melkoinen toimitusaika ja hinta. Kun ne vihdoin saapuivat parin viikon jälkeen, olivat väärää versiota, eli ei himmennettävät. Taas uusi kierros ja sitten tavara oli oikeaa, mutta mutta.. Asensin yllättäen hyvin hankalasti asennettavat valaisimet paikalleen ja kuinkas ollakkaan ikkunat eivät enää mahtuneet aukeamaan, kun valaisimet oli edessä.. Tilalle tuli melkoisen odottelun jälkeen Leds C4 - merkkiset upotettavat 12V halogeenivalot, joihin asennettiin himmennettävät led korvauslamput ja tietenkin triac - himmentimellä...

Portaikon vakiovalot olivat jotkin Deltalight Visat led versioina, jotka eivät kelvanneet, kun eivät olleet himmennettävät. Tilalle tuli samat, mutta 2x 40W halogeeneina. Makuuhuoneen yövaloiksi oli suunniteltu myös C4:n varjostinvalaisimet, joissa lukuvalo. Niissä oli kytkin vain lukuvalolle. Valaisintoimittaja pisti mukaan erilliset liitosjohdot kytkimellä. Ei vissiin ymmärtänyt, että kytkennällä ei saa pelkkää yövaloa toimimaan, vaan vain päävalon kanssa. Ehdotin erillisiä normaaleja kytkimiä sängynpäätyyn, mutta se ei suunnittelijalle kelvannut. Toimitetut johdot oli lisäksi lk 2, vaikka valaisimet oli lk 1, joten tein ite maadoitetut johdot..
31.03.2018 14:34 <Jouko> Ihan toimivia ovat tähänastiset työtasohalot olleet. Purkukohteista siistimmät joskus talteen ottanut, josko joskus johonkin -ajatuksella. Airamin ja Livalin 18W malleja kertynyt ihan riittävästi, osa vain parisen vuotta vanhoja, saa ainakin led-putkille helposti päivitettyä...
31.03.2018 21:11 <Make> Suunnittelusta on täälläkin tuoretta kokemusta. Terminaaliin tehtiin keskuksia ja ongelmia on riittänyt. Nappitaulun kuvaan oli tietenkin livahtanut lukkiutuvan painikkeen tyyppi, vaikka on sysäriohjaus. Seuraavana minikontaktoreissa hitsasi kärjet kiinni ledivalojen ison käynnistysvirran takia. Piti vaihtaa kunnon kontaktoreiksi. Samasta syystä automaatteja piti vaihtaa kai D- käyrään. Asentaja manasi suunnittelijan eräänkin kerran.
03.04.2018 18:00 <RicuP. > Tuo lampunkannan roikale ei kestänyt sitä sekavaloa.. Lamppu sammui ja kun katoin, että mikä sille nyt tuli, niin oli sen pohjakupin ja kierreosan välinen kierre korkannut auki... Hyvä ettei tullut lattialle koko lamppu.

Vai semmoinen moka oli käynyt. Sysärit yleensä hajoaa, jos virta on kelalla pidemmän aikaa.
Noissa liitäntälaitteissa on käynnistysvirta usein melko kova. Jostain kuulin, että 40A on muutaman millisekunnin. Rengassydän muuntajissa myös samaa taipumusta.

Joskus oli niissä uudemmissa Johdoton - releissä semmoista ongelmaa, että kärjet jämähti kiinni, kun oli elektronisia liitäntälaitteita perässä. Olikohan Hytronik vai mikä, kun mainosti niiden releiden kytkevän nollapisteen kohdalla.
03.04.2018 21:24 <Make> Lukeeko kannassa mitään maksimitehoa? 100 W ei kuitenkaan erityisen paljoa pitäisi olla.

Esmillä oli sysäreitä, jotka kestävät jatkuvan kelajännitteen, muuten tosiaan menevät rikki. Ne nappulat ovat vielä aika kalliita ja niitä on reilu 30.

Suunnittelu oli kai normaali 10 A automaatti ja 1,5 mm2 johto, keskuskuva ei sen enempää kuorman tyypistä kertonut. Johonkin haluttiin kerran nollapistekytkevät releet.
05.04.2018 20:07 <RicuP. > Eipä siinä mitään tehoa lue, muuta kuin 4A/ 250. Ei valmistajan logoakaan äkkiseltään löytynyt. Kyllä vaikka VLM, Arditi, BJB, tai VS muoviset kannat kestää. Ei niitä pari sataa wattiakaan sulata varsinkaan täysin avoimessa asennuksessa. Pidemmän päälle tosin haurastuvat. Oliko BJB:kin speksattu 250°C lämmölle, niin muistaisin siinä lukeneen. Ne bakeliittiset on kylläkin aina parhaita.

Joo, on tullut joskus muutama sysäri poltettua juurikin tuosta syystä. Elkon kytkimien kanssa palaa, jos ottaa vivun irti, kun jousi on usein siinä. Saa myös ovikellon kuumaksi.

Ei taas oltu ajateltu enempää. Hehkulamppuaika on vieläkin useilla suunnittelijoilla ajatuksissa. Nollapistekytkevä toimisi varmaan juuri tuommoisessa tapauksessa häiriöiden ja piikkien lieventämiseen.
05.04.2018 21:44 <Make> Vai 1000W virrankeston mukaan... On tietysti tarjouksesta tai jostain peräisin.

Hager on päivittänyt kontaktorien ominaisuudet uusien valonlähteiden mukaisiksi. Sen huomaa, että suunnittelijat eivät aina tietämystään juuri päivittele.

© Janne Määttä 2004-2017